Bugün Telkoder fiber konusundaki ülkedeki sorunları aktarırken Türk Telekom’un içine doğmuş olacak ki daha toplantı devam ederken orada söylenenleri, hatta henüz söylenmemiş olanları yanıtlayan bir bülten gönderdi. Türk Telekom’u bu yüksek öngörüsü için kutluyorum. Bir dahaki sefere kuruma gittiğimde kesin kahve falına baktıracağım çünkü geleceği çok iyi görüyorlar.
Eskiden Telkoder bünyesinde Türk Telekom’un yaptıklarına yönelik açıklamlarda bulunan Türk Telekom Kurumsal Müşteri Başkanı Mehmet Ali Akarca, bu sefer Telkoder’e karşı bir bülten gönderiminde bulundu. Dünyanın hali işte…
2003 yılında Türkiye’yi genişbant internet deneyimi ile tanıştıran Türk Telekom’un, modern altyapısını alternatif ağ işletmecileriyle, AB ortalamasının altında kalan ücretlerle paylaştığını belirten Akarca, “Sektördeki tüm işletmeciler geçiş hakkı hizmetinden eşit şartlarda faydalanıyor” dedi.
Bizim soru sormamıza gerek bırakmayan Akarca, “Ülkemizde işletmecilerin fiber hizmeti vermesini sağlayan “Fibere Erişim” düzenlemesi ile 2011 öncesinde sadece bir işletmeci fiber hizmet sunarken, Türk Telekom’un fiber yatırımları sayesinde bugün, BTK tarafından yetkilendirilen toplam 246 işletmeci eşit şartlarda fiber internet hizmeti sunma yetkisine kavuşmuş durumda. Hâlihazırda, 11 işletmeci, Türk Telekom şebekesi üzerinden aktif olarak fiber internet hizmeti sunuyor. Fiber genişbantın daha da yaygınlaşması için BTK ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar sonucunda geçiş hakkı ve altyapı paylaşımına ilişkin düzenlemeler tamamlandı. Şirketimiz de dâhil olmak üzere, sektörümüzdeki bütün işletmeciler geçiş hakkına ilişkin düzenlemelerden eşit şartlarda sorumluluk sahibi” dedi.
Türk Telekom bültenin en önemli bölümünde bülten geldiği sırada söylenmemiş olan AB ortalamasının üstünde fiyat verme konusunu yalanlıyor: Fiber bakımı hariç minimum ücretlerin ortalaması yaklaşık 182 Euro iken Türk Telekom’un BTK’ya sunduğu teklifte bu ücret 127 Euro’dur diyor. Kimin rakamlarının yanlış olduğunu BT’nın cevaplaması gerekiyor. Zira bir gazetecinin bu ülkelerdeki fiyatlara ulaşması mümkün gözükmüyor.
Akarca Türk Telekom’un maliyetleri altında satış yapmayacağını da dile getiriyor. O maliyetleri biz bilemiyoruz tabii ki. Bir de o maliyetlerin kaç seneye yayıldığını, o paranın ne kadar zamanda çıkacak şekilde maliyetlendirildiğini BTK mutlaka kontrol edecektir.
Bir önceki yazımızda dile getirdiğimiz Türk Telekom ve belediyeler ilişkisine hiçbir göndermede bulunulmamış. Ben bu yazıyı yazarken bir cevap gelir diye düşündüm ama gelmedi. Eğer Telkoder üyelerinin söylediği gibi belediyeler onlara izin veriyorsa olay çok enteresan. Ama bir Telkoder üyesinin iddia ettiği gibi belediyeler alternatif operatörlerden para istiyor ve Türk Telekom’dan istemiyorsa o zaman çok büyük bir sorunla karşı karşıyayız: Çünkü belediyeler metresine 1 TL ücret alsa… Türk Telekom’un 100 bin kilometrenin üstünde şehir fiberi için aylık vereceği paraların kaça geleceğini, şimdiye kadar verilmediyse bu paraların yekününün ne hale geldiğini varın siz hesaplayın.