
Turkcell 2016 yılının birinci çeyrek rakamlarını açıkladı. Geçtiğimiz ayların en önemli konularından biri olan Turkcell boykotu ve abone kaybı konusu merakla bekleniyordu.
Turkcell geçtiğimiz yılın birinci çeyreğinden bugüne faturalı abonelerde 1,2 milyon, M2M hizmetlerde 400 bin abone kazanırken faturasız hatlarda 2,1 milyon abone kaybetmiş. Son üç aya baktığımızda ise Faturalı ve M2M hizmetlerinde 100’er bin abone kazanırken faturasızda aynı dönemde 800 bin abone kaybetmiş.
Fiberde bir yıl içinde yüzde 20’nin üstünde abone kazanmış ve 935 bin aboneye gelmiş. ADSL abone sayısı 642 bine çıkarken IPTV yani Turkcell TV Plus abone sayısı bir yılda yüzde 171’lik artışla 268 bine geldi. Turkcell’in fiber abone sayısı şimdilik Türk Telekom’un açıkladığı fiber abone sayısı olan 1,18 milyonun altında görünüyor. Ama bunların ne kadarının gerçekten sayılacağını BTK raporlarından göreceğiz. Bilindiği gibi BTK Türk Telekom fibercilerinin hephsini fiber saymıyor. Bakalım aradaki fark nasıl değişecek.
Mobil abone başı ortalama gelirde yüzde 8,8’lik bir artış var. Gelirler güzel güzel olmasına da Turkcell’in bir yıllık lisans ve yatırım bedeli 6,2 milyar TL olmuş. Bunun 4G yatırımları olduğunu düşünmek güzel. Ama 2016 birinci çeyrekte, yatırımların sonunda 675 milyonluk yatırım hiç de azımsanacak bir rakam değil.
Faiz vergi ve amortisman öncesi kara baktığımızda Turkcell 1 milyar TL barajını yine geçmiş aynı 2015’in son çeyreğinde olduğu gibi. Gelirler bir yılda yüzde 8,3 artışla 3,2 milyara çıktı.
Turkcell’in incelenmesi gereken en önemli değerlerinden biri Fintur. Neden diyeceksiniz… Çünkü Turkcell bu kurumun tamamını satın almak ve yönetmek için şu andaki en büyük aday. Ne kadar alacak, kaç para verecek bilmiyorum. Ama geçen sene ilk çeyrekte 387 milyonluk katkı bu çeyrekteyüzde 50’lik bir düşüşle 193 milyona düşmüş. Haydi diyelim ki bu satış işleri filan oradaki insanların canını sıktı, çalışanların tavsamasına neden oldu. Ama bakalım Kuzey Avrupalı yöneticilerden sonra bizim de işimizi görebilecekler mi…
Kullanıcı başı ortalama kullanım 299 dakikalar seviyesinde tıkanıp kaldı son 6 aydır. Bir türlü 300 dakika olmuyor. Geçen sene birinci çeyreğe bakıldığnda 275 dakikalar seviyesinden yüzde 9’a varan bir artışla bugünlere geldi ama orada kaldı.
Turkcell finansallarını detaylı okumazsanız göremiyorsunuz. Turkcell Finans AŞ Mart ayında, yani rakamların açıklandığı son ayda devreye girdi. Sadece bir ayda akıllı cep telefonu satılması için 500 milyonluk kredi dağıttı. Bunun karşılığında 400 bin telefon satılmasına aracı oldu. Bu rakam gerçekten inanılmaz. Bir ayda 500 milyon dağıtan şirket muhtemelen bankaları kıskandırdı.
En acayip taraf ise bu sistemin de etkisi sayesinde bir senede akıllı telefon penetrasyonu yüzde 13 arttı ve toplamda yüzde 55’e çıktı. Akıllı telefon böylesine artınca tabi ki veri kullanımı da yüzde 31 seviseyinde arttı. Data gelirinin toplam gelirdeki yeri yüzde 42 seviyesine geldi. Yani çok değil bundan 7-8 sene önce 3G’nin gelmesiyle hareketlenen data gelirlerinin bu kadar zamandaki artışı ve şirketin bütçesini ele geçirmesi baş döndürücü.
Bir de son olarak Paycell diyelim: Bu da Turkcell’in mikro ödeme sistemlerinin genel adı. Son bir yılda buradan 440 milyonluk ödeme yapılmış. 16 milyon işlem gerçekleştirilmiş. Kabaca bir hesapla işlem başı 25-30 TL arası bir alışverişten bahsediyoruz. Bu da mikro ödemenin tam istediğimiz yerde olması anlamına geliyor.
Turkcell mikro ödemeler ve dağıttığı kredilerle milyar TL’ye dokunacak hale gelmiş. Bundan sonra karşımıza bir “bankacell” çıkar mı? Bunu hep beraber göreceğiz.