Türkiye dünyanın telefona en çok para harcayan ülkesi

Dünyanın en çok takip edilen raporlarından biri Mary Meeker’ın hayata geçirdiği İnternet Trendleri raporu. Gerçekten eğer teknolojiyle ilgiliyseniz bu rapor hem geçmiş hem de geleceğe yönelik çok doğru rakamlarla bizi besliyor. Ben de bu rapordan size seçilmiş başlıklarını TKNLJ formatıyla paylaşmak istiyorum.

Türkiye bu raporun çok özel bir alanında kendine yer bulmuş durumda. Türkiye, kullanıcı başına dünyanın en pahalı cep telefonunu kullanıyor. Gelişmekte olan ülkeler statüsünde bulunan Türkiye, cihaz başına ortayama 522 dolar vererek dünyanın telefona en çok para veren ülkesi. Bizden sonra en pahalı telefon kullanan ülke Almanya ki onlar cihaz başına 486 dolar harcıyor. Almanya’yı 327 dolarla İtalya, 319 dolarla Brezilya, 307 dolarla Nijerya takip ediyor.

En ucuz telefon kullanıcılarının arasında 123 dolarla Bengladeş, 158 dolarla Hindistan ve 163 dolarla Filipinler geliyor. O kadar enteresan bir düzen var ki eğer çok fakirseniz gerçekten ucuz telefon kullanıyorsunuz. Ancak ekonominiz ne olursa olsun biraz para bulunca bunun çok büyük bir kısmını telefona yatırıyorsunuz. Ekonomik olarak gelişmiş ülmkelerseniz çok daha az para veriyorsunuz telefona. Bizim telefona verdiğimiz paranın çok düşük olmasındaki en önemli sebeplerin başında elbette cihaza koyduğumuz dünyanın en yüksek vergisi geliyor.

Kişi başına düşen gayrısafi milli gelir olarak bakıldığında Etiyopya gelirinin yüzde 47,6’sını cep telefonuna veriyor. Onu yüzde 21,5 ile Tanzanya takip ediyor, üçüncü sırada ise yüzde 14,8 ile Viyetnam takip ediyor. Bu da teknolojinin insanların hayatında ne kadar önemli bir rol oynadığının göstergesi. Teknolojik olarak ne kadar gelişmişseniz teknolojiye kişi başına düşen gayrısafi milli hasıladan düşen pay da o kadar azalıyor. Mesela teknoloji devi Japonya gelirinin binde 6’sını, içinden Samsung gibi dünya devlerini çıkaran Güney Kore ise binde 8’ini cep telefonuna veriyor. Bizden sonra en çok cep telefonuna para harcayan Almanya gelirinin yüzde birini verirken biz gelirimizin yüzde 4,8’ini telefona veriyoruz.