Vodafone’un Türkiye patentleri “Oksijen”le Türkiye’de kalacak

Murat-EksiogluVodafone’un geçen hafta paylaştığı patent konusu, aklımda bazı sorular uyandırdı. Bu sorularımı hemen Vodafone ile paylaştım, Oksijen’in genel müdürü Murat Ekşioğlu cevaplandırdı.

OKSİJEN firmasının elde ettiği birikimlerin patenti Türkiye’de mi alınıyor dünyada mı?

Vodafone Türkiye bünyesindeki Ar-Ge merkezi OKSİJEN, 13 yıllık tecrübesiyle Vodafone Grubu’nun global inovasyon merkezi olarak faaliyetlerine devam ediyor. OKSİJEN’in kurulduğu günden bu yana geliştirdiği ürün ve servisler, başta Vodafone Türkiye olmak üzere birçok global Vodafone operatörünün şebekesinde başarılı bir şekilde hizmete sunuluyor. Bir teknoloji firması olarak OKSİJEN’in en önemli faaliyet alanları, inovasyon ve Ar-Ge. Bu alandaki çalışmalarımızı olgunlaştırdıktan sonra patent süreciyle tescilliyoruz.

OKSİJEN patent başvurularını Türk Patent Enstitüsü’ne yapıyor ve almış olduğu veya süreci devam eden tüm patentler, Türk Patent Enstitüsü üzerinde kayıtlı. Yerel patent kaydının ardından Vodafone Grubu, yapılmış olan başvurular hakkında bilgilendiriliyor. Vodafone Grubu, OKSİJEN’in yapmış olduğu teknolojik patentleri bir mobil hizmet sağlayıcısı olarak değerlendiriyor. Vodafone için katma değer sağlayabilecek patentler için, OKSİJEN’in başvurusu baz alınarak, OKSİJEN’in rüçhan hakkı ile Vodafone Grubu da yurt dışında uygun gördüğü başka ülkelerde patent başvurusu yapıyor.

Bu patentlerin kullanım hakkı kime ait?

OKSİJEN’in lisanslamış olduğu patentlerin Türkiye’de sahipliği ve kullanım hakkı OKSİJEN’e (Vodafone Teknoloji Hizmetleri A.Ş.) aittir. Aynı başvuru için OKSİJEN rüçhan hakkı ile yurt dışında Vodafone Grubu tarafından yapılan başvurular varsa, başvuru yapılan bu ülkelerde kullanım hakkı Vodafone Grubu’nda bulunuyor.

OKSİJEN firması Vodafone ülkelerine satış yaptığında elde edilen gelir Vodafone Türkiye’ye mi yazılıyor?

Vodafone grubuna yapılan satışlar ve hizmetler için intercompany kapsamında fatura kesiliyor ve bu faturalara ait ödemeler de OKSİJEN firmasına yapılıyor.

Her ne kadar mevcut patent sayısını alamasak da anlıyoruz ki Türkiye’de yapılan Ar-Ge, Türkiye’de kalacak ve Türkiye’ye gelir yazacak. Tüm Türkiye’deki yabancı Ar-Ge merkezlerinden aynı hassasiyeti bekliyorum. Binali Yıldırım’ın da üstüne özellikle eğildiği Ar-Ge konusunda bu hassasiyeti göstereceğine eminim.