YemekSepeti, çekirgenin bacakları kopunca sağır oluyor dedi

Enteresan bir fıkra vardır bilimin kendine çeki düzen vermesine dair. Bilim ortamlarında bunu anlatmayı çok severler: Çekirgeyle deney yapar bir bilim insanı çekirgenin bir bacağını koparmış, zıpla demiş çekirge zıplamış. İki bacağını koparıp tekrarlamış deneyi. Sonra üç, dört beş… En son tüm bacaklarını koparıp zıpla deyince çekirge olduğu yerde durmuş. Bilim insanı not almış: Çekirgeler tüm ayakları koparılınca sağır oluyorlar.

YemekSepeti bir bülten gönderdi. Diyor ki diziler bizim yemek yeme alışkanlıklarımızı belirliyor. Belli ki ne yapsak da basına çıksak arayışlarının içine heyecanlı bir kurumsal iletişimci girmiş ve demiş ki dizilerin isimlerini kanalların isimleriyle birlikte verirsek haberlere girme şansımız artar. Buna yönelik über bilimsel bir haber hazırlamışlar. Ne diyor bültende?

Yemeksepeti, 2018’in başından bugüne kadar en çok izlenen diziler ve programlar sırasında verilen yemek siparişlerindeki farklılıkları inceledi. Yemeksepeti’nin verilerine göre, reyting rekorları kırılan prime time kuşağı sırasında verilen ortalama sipariş sayısı günün diğer saatlerine göre artış gösteriyor.

Haftanın ilk günü, televizyon ekranlarındaki diziler aksiyon dolu dakikalar vadediyor. Bu sezonun başarılı dizilerinden Çukur, rakipleri Söz ve Siyah Beyaz Aşk’ta da gerilim ve heyecan dolu dakikalar yaşanıyor. İzleyiciler Çukur sırasında kendisini sokak lezzetleriyle ödüllendiriyor ve haftanın diğer günlerine göre kokoreç siparişleri yüzde 7 oranında artıyor. Kokorecin ardından ise yüzde 5 artışla pilav ve çiğ köfte geliyor.

Salı günlerinin popüler dizisi Ufak Tefek Cinayetler’de entrikaların kraliçesi Merve’nin yaptığı iştah açan frambuazlı cheesecakeler, Yemeksepeti’nden dizinin saatlerinde verilen cheesecake siparişlerini yüzde 8 arttırdı.

Çarşamba akşamları tarihe yolculuk yaptıran Diriliş Ertuğrul Osmanlı döneminden bugüne sofralarımızdan eksik olmayan, yoğurduyla salçasıyla damakları taçlandıran mantı siparişlerini yüzde 10 oranında arttırdı.

Perşembe günü ise diziler arasında en büyük çekişmenin yaşandığı gün… Vatanım Sensin, bu senenin yıldız dizilerinden Bizim Hikaye, ATV’nin başarılı dizisi Kanatsız Kuşlar ve Show TV’de yeni yayınlanmaya başlayan Yuvamdaki Düşman arasında zap yapıyorlar. İzleyicilerin siparişleri de perşembe akşamları çeşitlilik gösteriyor. Dönerden sandviçe, tavuk yemeğinden makarnaya ve köfteye kadar akşam yemeği tercihlerimizde de birbirinden farklı lezzetlere yöneliyoruz.

Cuma günlerini sakin bir şekilde evde geçirmek isteyenlerin gözde dizisi İstanbullu Gelin olurken, izleyiciler İstanbullu Gelin sırasında konaklara layık sofralar kurmak istiyor. Ailecek kalabalık sofraları tercih edenler Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerine yöneliyorlar. Zeytinyağlıdan et yemeğine, çeşit çeşit mezelerden salatalara kadar soframızı donatıyoruz ve bu ürün grubundaki yemeklerin siparişlerini yüzde 11 arttırıyoruz.

Bu yüksek bilimsellikteki araştırmanın hayatımıza ne katacağını bilmiyorum. Kafamdaki deli soruları sizlerle paylaşmak istedim:

  1. Acaba dizilerin olduğu günlerdeki tek değişken bu diziler midir? Saat, hava sıcaklığı, haftanın o günü… Bu mudur yani?
  2. Cuma günü kalabalık ailelerin bir araya gelmesinin nedeni İstanbullu Gelin midir? Acaba insanlar Cuma akşamlarını hep böyle değerlendiriyor olabilirler mi? Mantı ve zeytinyağlı yedirten İstanbullu gelin midir yoksa aileler bir araya gelince polemiksiz yemek olarak bunu mu seçmektedir?
  3. Perşembe günleri insanların hangi diziler arasında zap yaptığını YemekSepeti hangi teknolojilerle belirlemektedir? Yoksa Perşembe günü birçok kanaldan bahsedip “talk yaratmak” için kullanıcılara zapping mi atfetmektedir?

Veri işlemek çok daha ciddiyetle yapılması gereken bir iş. Böyle olmamalı.

Bir de daha önce şu üniversitede suşi ısmarlanıyor bu üniversitede tost ısmarlanıyor tadında bir polemik yaşamıştık yemeksepeti ile. Yaratıcı iletişim güzel bir şeydir. Ama bir yerimizden iletişim uydurmak yaratıcı iletişim değildir.