Yerli interneti yersiz robotla anlamaya çalışmak

Güvenli internet günü diye bir günümüz var her sene kutlanan. İletişim dünyamızın devlet tarafındaki tüm isimleri bu toplantıya katılarak güvenli internetin öneminden bahsediyor. Güzel şeyler anlatmak istiyor. Bu sene toplantıdan bir yıldız doğdu…

Bu senenin yıldızı bir robot, Çin malı Sanbot isminde bir robot.  Eşyaları ve kişileri tanıyacak bir hafızaya sahip. Muhtemelen komut da alabiliyor. Bakan Ahmet Arslan konuşurken onun konuştuklarını anlamaya çalışıyor. Anlayamayınca yavaş konuş anlamıyorum diyor.

Olması gerektiği gibi salondaki insanlar kikirdiyor. Bakan buna sinirleniyor tabi. Alın bu robotu gereğini yapın gibi bir şey söylüyor. İnsanlar da robotu apar topar sahneden alıp götürüyor ve mikrofonundan başlayarak her şeyini kapatıyorlar.

Güvenli internet gününde robota yapılanlar aslında çok uyumlu oldu. Söyleyeceklerimi çok iyi doğrulayan bir noktaya geldik ülkece:

Bizim işimize gelmeyen bir şey olunca hemen tepki gösterip kapatılmasını istiyoruz. Bizim olayımız bu. Farklı ve ummadığımız bir şeyin söylenmesinden nefret ediyoruz.

Biz bizim düşündüğümüzden farklı bir şey söyleyen birini gördüğümüz zaman hemen onun formatlanmasını istiyoruz. İstediğimiz formata getirilmesini, istediğimiz şeyleri söyleyip duracak hale gelmesini istiyoruz.

Güvenli internet günü nedir? İnternete getirdiğimiz filtrelerin, çocuklar ve büyüklerin farklı farklı internete girmesini sağladığımız anların kutlanması ve şölene dönüştürülmesi günü. Ne kadar şirin değil mi?

Biz özgür interneti kutlayıncaya kadar güvenli internet günlerinde sahneye robotlar çıkaracağız, o robotların kendi kendilerine konuşmalarına sinirleneceğiz, onları istediğimiz formata getirmeye çalışacak ve gelmezlerse yerli ve milli robotlar üretmeye çalışacağız.

Biz yanlış bir yerdeyiz ve daha kötü bir yere doğru gidiyoruz farkında mısınız?