10 soruda Microsoft Web Apps

10 soruda Microsoft Web Apps

Eskiden Microsoft Office sadece bir iş uygulamasıydı. Sonra evde de kaçınılmaz bir şekilde kullanmamız gereken bir ürün haline geldi. Eskiden sadece iş yerinden çalışılırdı, şimdi evden ve iş yerinden birlikte çalışılıyor. İşte bu yüzden Microsoft Web Apps çok ciddi bir konuma geldi. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu 26 ülkede kullanılabilen Web Apps en genel tanımıyla Office ürünlerini internete Microsoft güvencesiyle koyabilmenizi, bunu istediğiniz kişilerle paylaşabilmenizi, World, Excel ve PowerPoint belgelerinizi, 25 GB’lık ücretsiz depolama alanı sunan Windows Live SkyDrive ve e-posta servisi Hotmail üzerinden de erişebilmenizi sağlıyor.

Microsoft Office programı yüklü olmayan bilgisayarlar üzerinden de Office Web Apps’e erişebilmek için sadece tarayıcı ve internet bağlantısı yeterli oluyor. Microsoft Internet Explorer’ın yanı sıra diğer internet tarayıcıları tarafından da desteklenen uygulama sayesinde birden çok kullanıcı aynı dokümanı hem PC hem de web üzerinde, içerik ve format kaybı olmadan düzenleyebiliyor. Örneğin öğrenciler tek bir ödev üzerinde aynı anda birlikte çalışabiliyor ve üzerinde not alıp birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Web Apps hakkında daha fazla bilgi www.office.com/webapps adresinden alınabilir.

TKNLJ olarak Microsoft’a konuyla alakalı kafamıza takılan soruları geçtik. İşte sorular e bunlara aldığımız cevaplar:

1. Sadece yeni yapılan değil mevcut dokümanlar da sisteme girilebiliyor değil mi?

Cevap: Skydrive üzerinden istediği dökümanları yükleyebilir

2. Oraya konan dokümanlar ben herkesle paylaş seçeneğini işaretlemediğim sürece güvendedir değil mi?

Cevap: Orada bir kaç tip dosya oluşturmak mümkün. Bunlardan bir tanesi public, yani herkese açık olan dokümanlar.  Bu dosyaya konanlar, internet linkini bilen herkes tarafından ulaşılır. Diğerleri özel, ulaşmasını istediğin kişilere live ID’si ile izin vermek gerekir.

3. 25 GB saklama alanı artırılabilen bir alan mıdır? Parasını vererek daha fazla alabilir mi şirketler?

Cevap: Şimdilik paralı artırma tarifesi yok. Bu son kullanıcılar için bir servis.

4. Saklama alanına sadece ofis dokümanları mı konur? Mesela oraya onenote ya da JPG gibi belgeler de koyabilmek olası mıdır?

Cevap: Skydrive üzerinde resim, video vs upload edilip paylaşılabilir.

5. Mail yedeklemesini, bir başka deyişle PST uzantılı outlook dosyalarını yine bu alana aktarmak mümkün müdür?

Cevap: .pst gibi bir dosyayı buraya yüklemek mümkün ancak otomatik yedekleme gibi bir özellik şimdilik yok. (Okura not: Serhat Ayan olarak bu özellik geldiği zaman çok para vermeye hazırım)

6. Buraya konmuş dokümanları belli gruplarla mesela şirket çalışanları gibi kapalı bir gruba paylaşmak olası mıdır?

Cevap: Live ID ile haklar vererek erişim sınırlandırılabilir

7. Belli bir zaman diliminde kullanmayınca artık dokümanlara erişmek mümkün olamamaktadır gibi bir yaklaşım var mı?

Cevap: Hayır. Benzer ayar exchange üzerinden DRM’li mail ile yapılabilir.

8. Facebook’tan girişle aynı alana erişmek olası mıdır? Bunları eşleştirmek için bir prosedür gerekir mi? Aynı mail adresi olması mıdır şartı mesela?

Cevap: Facebook’un ortamı ile Live ortamı farklı. Facebook hizmetinde dosyalar Facebook sunucularında, diğerinde ise skydrive’de bulunuyor. Biz facebook’un servisine entegreyiz diye düşünmek gerek. Aynı hizmeti iki farklı yerde vermiyoruz. Facebook zaten sadece görüntüleme yapıyor. Edit etmek için skydrive’de olması gerek.

9. Ben bir yayıncı olarak yaptığım bir PPTx dosyasını MSN listeme almadığım okurla da buradan paylaşabilir miyim?

Cevap: Public dosya altına koyup linkini paylaşarak evet bu da yapılabilir.

10. Benim paylaştığım kişilerin, mesela annemin, bu sisteme üye olması şart mıdır yoksa sadece Facebook üyeliği yeterli olur mu?

Cevap: Skydrive’da Public dosya altına koyup linkini paylaştığın dökümanlara kişiler ulaşabilir. İndirmeleri için bir Live ID’ye sahip olmalarına gerek yok.

Yorum yapmak için giriş yapmalısınız Giriş