BTK, geçtiğimiz hafta Türkiye’de demosunu yapıp basınla paylaştığı için Turkcell’i bir basın bülteniyle Anadolu Ajansı’na şikayet etmişti. Bu hafta Azercell, Bakü’de 4G hızında mobil internet dönemini “tezlikle” sloganıyla başlatarak gelişmekte olan telekom pazarlarında önemli bir ilke imza atmış oldu. Yakında ticari kullanıma geçecek olan 4G ağı Bakü’de 100 Mbps’ye kadar süper hızlı veri aktarımı sağlayacak.
Daima Türklerin ne kadar akıllı olduğunu söyleyen ve bizleri çok seven Azeri kardeşlerimizin zaman zaman yanılabildiklerini böylece onlara bir kez daha kanıtlamış olduk. Siz Türkiye’de istediğiniz kadar ceza verin, basına anlatımını durdurun, sonuçta adamların ortak olduğu şirket, sizin vatandaşı olduğunuz ülkede yapmak dururken Azerbaycan’da bu hizmeti hayata geçirdi. Mutlaka 8G çıkmasına yakın, bütün dünya bunu bitirdikten sonra birkaç ihalesini iptal ettirmeyi başararak Türkiye”ye de gelir 4G.
Hedef olarak da 2023 yılı yakışır bize…
Dördüncü kuşak mobil iletişim teknolojisi 4G, mobil şebekelerde 100 Mbps hıza kadar geniş bant internet erişimi sunarak veri transfer hızını görülmemiş ölçüde arttırıyor. Projenin ilk aşamasında Azercell 4G ağı Bakü şehir merkezinde ve kentin deniz kıyısındaki ulusal parkta kullanılacak.
1800 Mhz frekansında çalışacak ve ilk aşamada sadece veri hizmetlerini destekleyecek olan şebeke, saniyede 100 MB’ye kadar süper hızlı data aktarımı sağlayacak. Kullanıcıların Azercell’in yeni hizmetinden yararlanmak için 4G modem satın alması ve SINIRSIZ internet paketine abone olması gerekecek. Bu paket Azercell’in 2G/3G şebekelerinde de kullanılabilecek.
Azercell Telecom CEO’su Ali Ağan konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Bugün yaklaşık 4,2 milyon abonesi olan Azercell, yüzde 55 pay ile Azerbaycan mobil iletişim pazarının lideridir. ICT sektörü gelirlerinin yüzde 70’nin mobil telekomünikasyondan elde edildiği Azerbaycan’da bu gelirin yüzde 70’ini de Azercell sağlıyor. Azercell’in, gelişmekte olan pazarlarda bir ilk olan Azerbaycan 4G inovasyonuyla ilgili en önemli nokta; 4G’nin İskandinav ve Baltık ülkeleri haricinde Türkiye, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile henüz tam kapsamlı kullanıma girmemiş olmasıdır. Ancak, Azercell olarak biz Bakü’de bu uygulamayı başlatmış bulunuyoruz ve yakın gelecekte ticari uygulamaya da geçerek 4G kapsama alanımızı geliştiriyor olacağız.”
Azercell, Azerbaycan’da 4G demo’sunu bir ilk olarak Kasım 2010 yılında Bakü’de yapılan BakuTel adlı ICT ve telekomünikasyon fuarında yapmıştı. Ardından, Nahçıvan Devlet Üniversitesi’nde 4G demo uygulamasını başlatmıştı ve Bakü’deki Teknik Üniversitesi’nde öğrenciler için bir 4G mobil laboratuvarını kurmuştu.
Eğer BTK bu etkinliklerin yapıldığını görse muhtemelen Azerbaycan büyükelçimizin çekilmesine kadar uzayacak yaptırımlar önerir, bunu yapmayı planlayanları da ajans frans prese şikayet ederdi.
Bu arada bu etkinliğin bir diğer önemli anlamı da var: Azercell, Avrasya bölgesinde faaliyet gösteren TeliaSonera Grubu operatörleri arasında ticari 4G uygulamasına geçen ilk operatör olacak. TeliaSonera, Aralık 2009’da ticari 4G uygulamasını başlatan dünyanın ilk operatörü olmuştu. 4G uygulamasını İsveç’in başkenti Stockholm ve Norveç başkenti Oslo’da başlatan TeliaSonera; bugün İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka, Estonya ve Litvanya’daki yüzlerce şehirde 4G iletişim hizmeti sunuyor.