Huawei geçtiğimiz hafta sonunda rakamlarını açıkladı. Buna göre Huawei’nin satışları, ABD yaptırımları altında ve Honor akıllı telefon markasının satışının ardından 2021’in ilk dokuz ayında bir önceki yıla göre %32 düştü.
Şirket, Eylül ayında sona eren dokuz aylık gelirin yüzde 10,2 kar marjı ile 71.3 milyar dolar olduğunu duyurdu.
Amerikalı yetkililer, Çin’in en önemli küresel teknoloji markası olan Huawei’de bir güvenlik riski olduğunu ve bu açığın Çin’in casusluk yapmasını kolaylaştırabileceğini söylüyor. Washington, telefon ağlarını yeni nesil teknolojiye Huawei ile yükselkmeyi isteyen Avrupalılara bu şirketi dışlamaları için çok fazla kulis yaptı.
Huawei, vurguyu kendi Çin pazarına ve hastaneler, fabrikalar ve diğer endüstriyel müşteriler için ağ teknolojisine ve ABD yaptırımlarından etkilenmeyeceğini söylediği diğer ürünlere kaydırarak yanıt verdi. Şirket, kendi akıllı telefon işletim sistemi HarmonyOS’u piyasaya sürdü ve bu yıl sonuna kadar 150 milyon kullanıcıyı geçmeyi beklediğini söyledi.
Huawei daha önce 2020 satışlarının bir önceki yıla göre 2020’de yüzde 3,8 artarak 891.4 milyar Yuan’a yani 135,8 milyar dolara yükseldiğini, ancak bu büyümenin 2019’daki yüzde 19,1’lik büyümeden düştüğünü söylemişti.
Honor telefonunun Huawei’ye ait olduğunu toplumun büyük bir kısmı bilmiyor. Aslında Honor’un varlığı Huawei’nin gücünü ortaya koyuyor. Şirket 2020 Kasımında bu telefonu yeni markayla bünyesinden ayırdı. Yine aynı ABD baskısını yese de Qualcomm’dan çip alabilmek için ABD’den izin almayı başardı ve yılır üçüncü çeyreğinde 14,2 milyon telefon satarak Çin pazarında Vivo ve Oppo’nun ardından Apple’ı geçerek üçüncü sıraya oturdu.