Amerikalı başkan adayı sahte twittercılara konuşuyor

ABD’nin Cumhuriyetçi senatörü  ve başkan adayı Newt Gingrich Twitter’da yoğun kullanıcı kitlesiyle dikkat çekiyor. 1.3 milyonun üstünde takipçisiyle gövde gösterisi yapan Gingrich’in balonu çok çabuk söndü.

Yapılan araştırmada Gingrich’in takipçilerinin yüzde 92’si sahte, yalan dolan çıktı. Twitter’da sahte hesap ne demek hemen bunu sizlerle paylaşalım: Bazı şirket ve kişiler, kendilerini çok fazla insanın takip ettiğini göstermek için sahte elektronik posta adresleriyle Twitter hesapları açıyor. Bu hesapların sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Tabii ki o hesapların sadece belli bir kişi ya da kurumu takip etmesinden. Ayrıca bu sahte takipçiler sadece belli bir kişi ya da kuruma yorum yapıyor.

Bunun yararı ne? Elbette ki gözle görünür bir yararı yok. Sadece ABD başkanlık seçimi gibi ortamlarda “ben o kadar kuvvetliyim ki beni bu kadar insan takip ediyor” demekten öteye gidemiyor. Ama ABD gibi imajın her şey olduğu ülkelerde bu bile işe yarıyor olabilir.

Araştırmayı yapan PeekYou isimli sosyal medya araştırma şirketi, 1.3 milyonun sadece 106 bininin gerçek olabileceğini duyurdu. Bunun için takipçilerin dijital ayak izleri, daha önce yazdıkları ve yazmadıkları takip edildi.

Araştırmayı 5 bin kişi üstünden yapılan örneklemeyle tekrarlayan İndiana Üniversitesi de sahte hesap oranını yüzde 76 olarak öngördü.

Bu araştırmayı, şüphelendiğiniz kurum ve kuruluşlarla siz de yapabilirsiniz. Bir kurum hakkında çok pozitif ya da negatif yazan kişilerin üstüne tıklayın. Daha önce başka konular konuşmuşlar mı, girdi sayıları eş sesli konuşanlarla aynı mı, yaratılış tarihleri birbirine uyuyor mu… Bu tip veriler bir kurumun sosyal medyada ne kadar kirli oynadığının götergesi olabilir.