Brezilya dünyanın teknolojisini üretmeye oynuyor

Latin Amerika ve Asya, elektronik devlerine ev sahipliği yapmak için karşı karşıya. Apple, Samsung, Motorola gibi şirketlerin üretimini Uzakdoğu’dan çalmaya çalışan Brezilya türlü yollarla üretimi Latin Amerika’ya çekmeye çalışıyor.

Üretimin Brezilya’ya geçmesindeki en önemli artının vergi ve bürokrasinin çok daha düşük olacağı yolundaki teminat. Ancak ülkenin teknoloji üretimi konusunda herhangi bir geçmişi ya da donanımı olmaması ise Tayvan ve Çin gibi, teknoloji şirketlerinin üretim anavatanı olmuş ülkelerin randımanını yakalayabilmeleri için en az 5-6 yıl gerektirdiğine işaret ediyor.

İmal edilmiş ihraç mallarında Asya’ya olan yüksek orandaki bağlılığın da kırılmasının önemli olduğu belirtilirken bu geçiş süreci aslında söylendiği kadar kolay ve kısa süreli olmayacaktır. Ayrıca Brezilya’nın, en çok beklenen şirketlerden olan Foxconn’dan beklentisi yalnızca üretim ayağını ülkeye getirmek değil. Ayrıca burada daha büyük yatırımlar yapılması da isteniyor. Çok fazla talepkar olunması Brezilya’nın işine yarayacak mı bilinmez ama ülkenin sağladığı vergi düşüklüğü, bürokrasinin daha az oluşu ve mesafenin da çok daha fazla kısalacak oluşu aslında üreticiler için maliyetleri oldukça düşüren faktörler.

Eleştirmenlerin odaklandığı nokta ise Brezilya’nın kalifiye olmayan işgücü ve altyapısının lüks ve pahalı ürünlerdeki başarısından duyulan haklı şüphe ve endişe. Apple ürünlerinin katma değerli getirisi Foxconn’un yaklaşık 1 milyon işçisi üzerinden 1 cihaz başına yaklaşık 10 dolar civarında. Brezilya’da ise durum ne olur bilinmez.

Tablet üretiminde Brezilya vergi ve harçlarda uyguladığı düşürmeler sonucunda Apple cihazlarının perakende fiyatlarında da yaklaşık üçte birlik bir düşüşe imkan sağlayacak. Foxconn, Apple, Motorola, Samsung gibi büyük perakendeciler için Brezilya’da sağlanacak faydalar gün gibi ortada.

Apple, yeni bir tüketici kitlesine daha yakından sesleniyor olacak. Global pazarın üçte birine sahip Foxconn deseniz Latin Amerika ekonomisinde hatrı sayılır bir konuma sahip olacak ve Apple’ın üretiminin komple Çin’de yapılıyor olmasının riski de büyük ölçüde azalmış olacak.

Brezilya’nın bir diğer artısı ise ülkenin gümrük birliği partnerleri Arjantin, Paraguay ve Uruguay ile de yakın ilişkiler kurulacak olması. Fayda-zarar analizi sonrası şirketlerin kararını yakın zamanda göreceğiz.