BTK başkanı Dr. Tayfun Acarer, hazırlanmakta olan yeni anayasaya yönelik 7 önemli madde veya bir başka deyişle konu başlığı verdi. Bunlar uygulanabilir veya uygulanamaz. Ama Abant toplantısının en önemli ve somut çalışmasının bu olduğunu söylemek oldukça mümkün:
1. ICT sektöründeki ses gelirleri sadece sabitte değil mobilde de düşüyor. Son iki yılda toplam mobil gelirlerdeki ses payı yüzde 75’ten 60’a düştü. Mobil internette yüzde 15’ten 25’e çıktı. Yeni anayasanın bunun yayılmasını desteklemesi lazım.
2. Data trafiği son yıllarda 15 kat arttı. Hızla sabit ve mobil altyapıyı genişletmemiz gerekiyor. Yoksa gururla lanse ettiğimiz konumumuz bir süre sonra geriye düşecektir. Fiber internetin döşenmesi konusunu yerel otoritelerin inisiyatifinden çıkarmamız lazım.
3. eTicaret yaygınlaşıyor 23 milyar TL’lik hacme ulaştı. 2023’te toplam ticaretimizin yüzde 90’ı eticaret olacak. Bu konulardaki düzenlemelerin netleştirilmesi ve kanunlara yansıtılması lazım.
4. Bilgi ve kişisel verilerin güvenliği önemli. Ancak suç aracı haline gelen iletim teçhizatlarının yasal çerçeve içinde izlenmesi kaydıyla sübjektif yaklaşımlarla engellenmemesi lazım. Aksi takdirde geçmişteki gibi birçok faili meçhul olay olur.
5. 2050 yılında üretimin tamamı ya Çin’de ya da makinalarca yapılacak. Çinlilerle ilgili düşünceye katılmamakla beraber makinaların olacağına inanıyorum. Yeni anayasamız M2M’in önünü açmalı. Bu konuda Türkiye’nin yapacağı yazılım ve donanıma destek olmalı.
6. Yarının savaşları siber ortamda olacak. Milyarlarca dolarlık tesisler birkaç yüz dolarlık yazılımlarla ortadan kaldırılabilecek. Yeni anayasamız buna dikkat etmeli ve gerekli önlemlerin sağlanmasının önünü açmalı.
7. Önümüzdeki yüzyılda nesillerini koruyabilen ülkeler varlıklarını etkinleştirebilecek. İnternetin içeriğinin güvenliği önem arzetmektedir. Bu konudaki çalışmalar desteklenmelidir.