Hatırlayacağınız üzere ülkemizde bilişimde saçma tartışmalar yapılırken ABD Başkan’ı Obama televizyondan halka seslendi ve çocuklara yazılım öğretmeyi temel hedeflerden biri olarak koydu. Ülkemizde bir takım şirketler de bu yolda kendilerine ciddi amaçlar koydular. Microsoft Türkiye bunlardan biri…
Tüm dünyada Bilgisayar Bilimi Eğitimi Haftası olan 7-13 Aralık’ta gerçekleşen Kod Saati İnsiyatifinin üçüncüsünde, çocuklar,13 Aralık Pazar günü, Microsoft Türkiye binasında Minecraft Kod Saati eğitiminde buluştu.
Bilgisayar alanında tüketici değil üretici bir nesilin yetişmesine destek olan Microsof Türkiye, bu yıl çocukların severek oynadığı Minecraft oyununu yazılım dünyasına açılan bir pencere haline getirdi. Çocuklar ve her yaştan bilgisayar bilimine ilgi duyan bireyler, https://www.code.org/mc adresinde eğlenceli ve popüler “Minecraft” ortamında basit kodlamayla tanıştı. “Minecraft” oyun tasarımcılarının Code.org ile birlikte oluşturduğu programda, “Minecraft’tan” Steve ve Alex’in yanı sıra “Minecraft’tan esinlenen” dünyada 100 milyondan fazla oyuncuya tanıdık gelecek zorluklar yer alıyor.
Biz de bizzat bu etkinliklerin içine ailecek çocuklu çocuklu katıldık. Bilgisayara uzanmaya boyu yetmeyen çocuklardan “biz var ya bunu hackleriz ha” diyenlere kadar uzanan geniş bir yelpazede çocuklar heyecanla öncesinde elma şekerlerini yiyerek girdiler içeri.
İçeride yapılanları canlı yayınla dışarıda bekleyen heyecanlı ailelere yansıtan Microsoft yetkilileri en az içeridekiler kadar kıpır kıpırdı.
Altı ve üzeri yaşlar için tasarlanan Minecraft eğitim programı, oyuncuları basit kodlama becerileriyle tanıştırıyor. İki boyutlu Minecraft dünyasında, blokları birleştirerek tüm eylemleri tamamlayarak ve bilgisayar kodu yaratarak oyuncuların seyir halinde bulunmalarını, madencilik yapmalarını, yetenek kazanmalarını ve keşfetmelerini cesaretlendirmeyiz hedefliyor.
Çocuklar başlıkta söylediğim gibi Minecraft ile ülke ya da dünyayı kurtarmayacaklar belki. Ama bilişime ve yazılıma uzanan yepyeni bir gençlik için çok önemli olan ilk adımları atacaklar. Çünkü bu çocuklar internetten indirdikleri iki satırlık uygulamalarla hacker oldum zannetmeyecekler. Veya anne babalarının dizi filmlerde izlerini CIA karargahına girip bilgi çalma olayından farklı bir yazılım dünyası olduğunu anlayacaklar.
Eğitimlerden görebildiğim kadarıyla farkında olmadan yazılım içinde nesne tanımlamadan başlıyorlar, bir şey gerçekleşene kadar şunu yap gibi döngü kurmanın manasını kavrıyorlar, karşına şu çıkarsa bunu yap gibi şartlarla döngülerin kısır olmasını engelleyici şartlar koyuyorlar.
Yazılımı bilen bilir, bunlar algoritmik düşüncenin temel taşları. Çocuklar if close ya da while döngüsü yarattıklarının farkında değiller. Ama bir şekilde bunu yapıyorlar işte.
Microsoft bunu yaparken “haydi anne babanıza söyleyin de size bir Windows 10 alsın daha iyi çalışırsınız” modunda değil. Umurlarında da değil. Onlar dışarıda bekleyen veliler gibi olayın keyfine varmışlar. Ortalığı yıkan, insanların gözlerini doldurmaya yönelik kurumsal sosyal sorumluluk projeleri yerine bunu yapıyorlar. Engelli haftasında üç devlet büyüğünü konuk etmek veya dizi film gösteren kötü kanalları izleyen ev kadınlarını duygulandırıp ağlatmak gibi bir amaçları yok. Bildikleri işi yapıp programlama konusunda merak uyandırmak, ilk temeli atmak istemişler. Çocukların suratlarından görebildiğim kadarıyla bunu da bayağı başarmışlar.
Yaptıkları bizi müreffeh yarınlara götürmeyebilir. Ama en azından bu hafta dünyanın dört bir yanında yapılan yazılım etkinliklerinde çocuklarımızın geride kalmamasını sağlıyorlar. Çocuklarımızın batılı ya da doğulu çağdaşlarından daha ileri gitmesini istiyorsak bizler de üstümüze düşeni yapmalıyız.
Bu minik parmaklı canavarlara destek için pazarını feda eden çoğunluğu üniversite öğrencisi code.org gençlerine ayrı bir teşekkür…