Google bilgisayar işinden ne bekliyor?

chrome bookGoogle gözlük, tablet ve telefon derken bilgisayar işine de girdi. 199 dolardan başlayan fiyatlarla sattığı bilgisayarları HP, Acer ve Samsung  gibi şirketer hayata geçirmiş. Bilgisayarların muhtemelen en önemli özelliklerinden biri, üstünde işletim sistemi olarak Chrome OS olması; cihazın “yüzlerce” Google uygulaması ve saklama alanlarıyla birlikte gelmesi…

Bu bilgisayarların arasında en pahalılarından biri, 12.1 inçlik Samsung modeli. 1.48 kilo ağırlığındaki cihaz, 6 saat pil ömrüne sahip. Dual-core Intel işlemciye sahip cihaz, 4 GB dahili hafızaya sahip. Google tanıtımına bakacak olursak üstünde 16 GB saklama kapasitesinin olması hiçbir şey farkettirmiyor çünkü Google 100 GB internet üstünden saklama alanı veriyor.

HD kamera, 2 USB port, 4’ü bir aradahafıza kartı slotuHDMI, VGA ve DVI görüntü çıkışı ile cihaz tabletlerden daha kuvvetli bir yapıya sahip gibi gözüküyor. Ama cihazın en önemli özelliklerinden biri bence  hemen hepsinin içinde hazır görünen wifi dual band internet bağlantısı ve 3G özelliği…

Yazının yazılma konusuna gelecek olursak… Google bu hamleyi niye yapıyor? Çünkü işletim sistemi atağını taşınabilir bilgisayar kategorisine de taşımak istiyor. Aslında yaptığı şeyi doğru okuyacak olursak, bir işletim sistemi satmak ya da ucuz donanım sağlamak gibi ulvi amacı yok gibi gözüküyor. Google, Chromebook ile kendi çevrimiçi ve çevrimdışı uygulamalarını, en önemlisi de saklama kapasitesini satışa çıkarıyor. Bu bilgisayarı kullanacak olan kişi, gerek çevrimiçi ofis uygulamaları gerekse elektronik posta sistemini bırakamayacak hale gelecek. Şu anda “onlar olmasa da ben yaşarım” diyenlerin sayısı zaten büyük bir hızla düşüyor. Ama bu cihazları kullananlar için bilgi saklamak ve her zaman çevrimiçi olmak kaçınılmaz bir hale gelecek.

Bunu kimler değerlendirebilir? Bence Türkiye’de Türk Telekom ve GSM operatörlerinin bu konuyu atlamaması gerekiyor. Çünkü bu bilgisayarın kaymağını Google kadar onlar da yiyecek. Türkiye’de gri market daha şimdiden bu ürünleri satmaya başladı. 500-600 bant aralığında satılan bu ürünler, iletişim firmaları tarafından volümlü alındığında aylık olarak ücretsiz dahi verilebilecek fiyat aralığında gözüküyor. Şirketlerin orta ve üst iletişim paketlerini alanlara ücretsiz olarak sunulabilecek bu cihazlar, GSM markalı ürünler olarak bile piyasaya rahatlıkla sürülebilir.

Eğer Google – devlet arasındaki kavga olmasa, bunların okullardaki tabletlerden daha uygun olduğu bile tartışmaya açılabilirdi. Ama şimdilik her iki tarafın da bu konuyu masaya getirmek istemeyeceğini söylemek çok yanlış olmaz sanırım…