Gazetelere sessiz sedasız yansıyan bir haber: Google, balonlarla 1 milyar insanı internete sokacak. Habere göre Google, başta Afrika olmak üzere yoksul ülkeleri teknolojiyle buluşturacak. İlk olarak Afrika kıtasının farklı bölgelerine balonlar yerleştirecek şirket bu balonlar üzerinden kablosuz internet yayını yapacak. Böylece kıtadaki 1 milyar insan internetle tanışacak. Şirket aynı zamanda Afrika’ya özel ucuz model Android telefon üretecek. Plan tamamlandığında Afrika’da 1 milyar insanın hem cep telefonu hem de kablosuz interneti olacak.
Sadece bu mu? Değil. Hatırlarsanız sadece geri kalmış ülkelere değil, Amerika’ya da yatırım yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl Google ABD’deki şehirlere açık çağrı yaparak genişbant internet döşeme konusunda çağrı yapmış ve hepsini birbirine düşürmüştü. Bunun dışında yine uçuk projeler düşünmüş ve elektrik hatları üstünden internete kadar uzanan, alternatif altyapılar arayışına girmişti.
Peki başta Google olmak üzere OTT aını verdiğimiz, internet trafiğinin büyük bır kısmını kendi üstüne çeken firmalar niye bu işlere giriyor?
Bunu soruşturmak, aslında ne kadar fütüristik olduğumuzu ortaya koyuyor: Bilindiği gibi günümüzde Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Türkiye’nin de dahil olduğu birçok şirket OTT’lerin yarattığı trafiğe karşı ayaklandı… Diyorlar ki Google ve saz arkadaşları bütün internet varlıklarımızı sömürüyor. Trafiğimizin büyük bir kısmını kullanarak dünya kadar para kazanıyorlar. Neden bizim altyapımıza katkıda bulunmuyorlar, neden bize para vermiyorlar?..
Kendi açılarından haklı olabilirler. Ama benim buradan da sıkça dile getirdiğim gibi bizim servis sağlayıcılara verdiğimiz paranın amacı OTT sitelerine girebilmek. Yoksa ülke içinde üç tane gazeteyi okumak için neden aylık internet parası vereyim?
OTT’lerin bu hareketleri bize gösteriyor ki yakın zamanda bu kurumlar kendi internet ağlarını açabilirler. Özellikle Google gibi internet trafiğinin çok büyük bir kısmını taşıyan şirketler eğer dünya çapında servis sağlayıcısı haline gelirse, yine TKNLJ içinde sıklıkla adını andığımız Tier One, yani kimseye internet kablolarını kullandığı için para vermeyip kendi içinden geçenlerden para aldığı bir yapı haline dönüşebilir.
Bu noktada bizim ve tüm dünyanın önde gelen hükümetlerinin yaptığı; sadece OTT’leri eleştiren ama Tier One’ları eleştiremeyen hareketin de önüne geçilmiş olabilir. Kimler buna muktedir? Başta Google, ardından Microsoft, ardından Apple ve altındaki şirketler…
Bu konuyu daima odağımızda tutup buna benzer haberleri görünce sizlerle sık sık paylaşacağım…