R2-D2 (Star Wars) Altın kalpli akıl küpü robot. Asla kimseye bir kötülüğü dokunmamış, en kötülerine bile yaptığı tek kötülük birazcık elektrik vermek. Ne dediğini kimse anlamasa bile iyiler iyisi, yapay zekalara örnek bir yapay zeka…
Data – (Star Trek: The Next Generation): Yürüyen bir bilgisayar, ayakları elleri kolları olan insansı yapay zeka. Teninin rengini tuttursanız insan dersiniz… Ama sürekli bir insan olma, insan gibi hissetme dürtüsüne sahip. Orada saçmalıyor biraz.
Baymax – (Big Hero 6): Sağlık robotu olarak tasarlanan Baymax. Sağlıklı kararlar alan bir yapay zeka barındırmıyor. Verilen kararları yanlış yorumladığı oluyor. Biraz sarsak. Ama savaşçı bir robota dönüştürülse bile yine de iyilik peşinden ayrılmıyor. Filmin kahramanı Hiro’nun yeri geliyor abisi, yeri geliyor kankası oluyor.
WALL-E – (WALL-E): O bir köle. Yapay zeka demek çok zor. Verilmiş tek işi yapıyor. Yapmasına artık gerek olmamasına rağmen yapıyor. Arada kendi için biriktiricilik de yapıyor. Bir nevi hobi. Aşık olunca hayatı değişiyor her ne kadar aşık olduğu kızın umurunda pek az olsa da…
- TARS & CASE – (Interstellar): Çok iyi tasarlanmış iki yapay zekalı robot. Komutlardan dıyarı çıkmıyor ama yeri geldiğinde inisiyatif alabiliyorlar. Her işe yarıyorlar. İnsansı olmamaları bilim kurgu dünyasına önemli bir katkı. El ve ayaklarını ilginç kullanmaları geleceğin robotlarına yönelik bir gösterge olabilir.
Samantha – (Her): Yapay zekanın sinema dünyasında geldiği en doğrucu nokta. Evet sunulan her tür robottan önce Samantha varolacak. Belki de şimdiden var o… Tek ihtiyacınız olan doğru bir iletişim ve yapay zekanın LLM altyapısı. İnsan ona aşık olabilir mi? Kesinlikle olur. Ha bu filmde olduğu gibi sonrasında alıp başını gitmez. Ona eminim…
Chappie – (Chappie): Yapay zeka gelişimini bir filmde en iyi anlatan robot… Başlangıçta bir çocuk. Bebeklerle filan oynuyor. Öğreniyor. Ama hayat ona çok kötü davranıyor ve feci bir ergen dönemi yaşıyor. Kötü arkadaşlarla takılıyor filan… İnanılmaz bir tecrübeyi birkaç günde yaşatıyor.
Johnny 5 – (Short Circuit): Bir savaş robotu ama bir şekide bilinç kazanıyor. Onun bilinçli olup olmadığını anlamak üzerine bir film. Bilinçlilik testi bir fıkrayı anlaması ve gülmesi üstüne kurulu. Fırayı biraz geç anlayıp ortalığı inleten bir kahkaha, filmin en iyi sahnesi…