
Maliye Bakanı Naci Ağbal, internet teknolojileri ve oradan gelen paralarla ilgili açıklamalarda bulundu. Açık yüreklilikle mevcut vergi sisteminin e-ticareti tam olarak kavrayamadığını ancak yeni vergi kanunuyla sorunların üstesinden gelineceğini dile getirdi.
Ağbal’ın sözlerini yine TKNLJ formatında satır satır inceleyelim:
- “Elektronik ortamda üretilen alanları artık elektronik işyeri sayacağız. Oradan gelir elde ediyorsa artık mükellef olacak” demiş bakan. Bu biraz tuhaf. Çünkü zaten para alışverişi yapabilmek için mükellef olmamız gerekiyor. Ben zaten bir kurumdan reklam aldığım zaman bunun faturasını kesiyor ve vergisini ödüyorum.
- İnternette ticaretin dışında sosyal medya aracılığıyla yapılan reklamlar da böylece Maliye’nin alanına girecekmiş. Bu nokta çok saçma. Nasıl olacak ki bu? Mesela ben Garanti Bankası bir harika dostum dedim. Bundna para kazandığımı varsayarak benden para mı isteyecek? Kaç para isteyecek? Ben para alabiliyor muyum ki bunu yazınca o bankalardan? Yoksa devlet benden para alacak ve “ne yapayım beğendikten sonra Garanti’den alaydın paranı çok salaksın” mı diyecek?
- “Twitter başta olmak üzere Instagram ve Snapchat uygulamaları ile yapılan ürün tanıtımları, saniyeler içinde binlerce kişiye ulaşıyor. En fazla ücreti de en fazla takipçiye sahip olan kullanıcılar kazanıyor. Paylaşıma gelen beğeniye göre de ücret artabiliyor” diyor haber. Yahu ben mi salağım? Neden hiç para alamadım bu Twitter’dan? Alan var mı arkadaşlar aranızda?
- Sadece ticari kuruluşlar için mi geçerli bu? Politikacılara ücretli like veren bazıları da buna dahil olacak mı?
- Bence bakanın söylemek istedikleri tam olarak yansımadı gazetelere. Benim bir vergi vermem için para almış olmam lazım. Devletin benim para aldığıma dair bir kanıt bulması lazım. Sonuçta bir tane bile ayakkabı kutum yok benim…