Mobil data ile ilgili dünyada ve Türkiye’de neler oluyor?

oldmobilephonesMobil data çok ciddi bir konu olarak önümüze çıkıyor. Cep telefonlardan internete girilmesi hepimizi farklı bir boyuta getirdi. Peki bu konu daha nereye gidecek? TKNLJ formatında konuyu pişirip maddeler halinde beğeninize sunuyorum:

  • Mark Zuckerberg, Mobil Dünya Kongresi’nde yaptığı konuşmada Facebook kullanımı için gelişmekte olan pazarlardaki telefonlara mobil internet kullanımı getirecek bir model üstünde çalıştığını söyledi.
  • Avea geçtiğimiz hafta enteresan bir çıkış yaparak hiç internet kullanmamış olan bir kitle için bir haftalığına ücretsiz internet vereceğini duyurdu. Avea’nın bu yaptığını farklı pazarlarda hayata geçiren birçok dünya şirketi bulunuyor.
  • Ancak işi biraz daha tersine götürelim: ABD’de sabit ücretle sınırsız internet kullanımının sunulması, ülkenin en büyük GSM şirketlerini çalışamaz, para kazanamaz hale getirdi. Hatlar rezil oldu. ABD’deki bütün şirketler bu uygulamadan vazgeçtiklerini dile getirdi.
  • Opera tarayıcısı veri sıkıştırdığını, kullanıcıların daha az para vereceğini söyleyerek ön plana çıktı. Buradan topladığı verileri GSM firmalarına önererek onların ne zaman nereden nasıl internete girdikleri bilgisini vermeye başladı.
  • Türkiye’de çok net bir biçimde operatörler en çok para kazandıkları alanı mobil data kullanımı olarak tanımlamaya başladı. Sesten kaybedilenleri veriyle geri kazanmaya çalışıyorlar.
  • Zero Rating adı verilen, Türkiye’de de kullanılmış olan bir sistem var: Facebook ve Wikipedia gibi sitelere girildiğinde GSM operatörleri data ücreti almıyor. Bu gibi uygulamalar mobil data kullanımını ikiye katlıyormuş
  • Türkiye’de anlayamadığım şekilde ne çok data kullanımımız artıyor diye zafer çığlıkları atmayı çok seviyoruz. Hatta geniş bant kullanımnın içinde 3G kullanımnı da koymaktan hiç kaçınmıyoruz. Ama nüfusun çok büyük bölümü 3G kullnır gözükürken neredeyse yarıya yakını 5 megabaytın altında data kullanıyor.

Mobil data demişken… Mobil data sağlayan baz istasyonlarının fiber bağlantıları konusunda ülkemiz neler yapıyor? Altyapıya para harcamak isteyenlere nasıl davranıyoruz?

Susalım