Mobil internet kullanımı gelişmişliğin mi geri kalmışlığın mı göstergesi?

Bu tablo internet trendleri raporunu dibine kadar okumanın ödülü. Hindistan’ı anlatırken içinde Türkiye buldum.

Soru çok basit ve net: Mobil internetin sabit internete göre daha çok kullanılması bir gelişmişlik göstergesi midir yoksa geri kalmışlığın mı…

Tablo başta zor gelebilir ama aslında şunu anlatıyor: Buradaki rakamlar ülkenin toplam internetinin kaçta kaçının mobille yapıldığını gösteriyor. Yani Nijerya’da toplam internet trafiğinin yüzde 80’den fazlası mobil cihazlar ve sim kartlar üstünden yapılıyor.

Türkiye bu tabloda altıncı sırada.

Yani mobil internet kullanımının mükemmel bir şey olduğunu, halkımızın önünü açacağını söyleyip durduk. Ama tabloya bakıyoruz ve ne görüyoruz? Çok mobil internet kullanan ülkeler Nijerya, Hindistan, Endonezya, biz, biraz aşağıda Suudi Arabistan ve Malezya…

Bir anda insanın sevinci kursağında kalıyor değil mi? Bu ülkelerin gelişmişliğini bir kenara bırakıyor bence en belirgin özelliği halkının büyük bir bölümünün fakir olması ve gelir dağılımının eşit bir şekilde olmamasında yatıyor.

Aslında mobil internet göreli olarak bize daha acayip şeyler anlatıyor:

  1. İnterneti daha pahalıya kullanmak zorunda kalıyorsunuz. Yani 30 liraya 5 gigabayt kotalı internet alıyorsunuz 50 gigabayt yerine
  2. Daha az internet kullanıyor, dolayısıyla daha az bilgiye erişiyorsunuz
  3. Daha kısıtlı bir medyadan internet çekiyorsunuz
  4. Daha pahalı aletlerle internet kullanıyorsunuz

Bence bu anlatılanlar bayağı halktan daha çok para koparmak isteyen bir düzenin yaptıklarını çağrıştırıyor.

Ne dersiniz internetimizin büyük bir bölümünü mobilden kullanıyoruz diye sevinelim mi üzülelim mi? Nijeryalılar dünyayı geçtik diye seviniyor mudur acaba?

Fransızlar “lanet olası Türkler bizim iki katımızdan fazla mobil kullanıyor” diye kahroluyor mudur?

Bir düşünün…