Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç.net, Superonline ve TurkNet network altyapısı işbirliklerini açıkladı.
Operatörlerin kendi aralarında trafik değişimi yapmayı planladıklarını söylüyorlar. İstanbul’un internetin yeni üssü olması için çalıştıklarını yurt dışındaki içerikleri Türkiye’ye çekmeyi planladıklarını belirttiler. Yurt dışına giden hostinglerin Türkiye’ye gelmesi, dünyadaki veri merkezlerinin burada bir izdüşümünün olması hedefleniyor.
Operatörler arasındaki kapasite geçişinin sağlanması sıır kesintiyle sağlayacak bir yapı oluşturulması isteniyor. TT’ye de teklif gitmiş ama henüz ses çıkmamış. 100 kilometrelik fiber alt yapı paylaşımıyla yüksek performanslı ekonomik yedekli 200 GB internet omurgası kurulacak. Web sitelerine girerler internet bulutuna girmeden otoatik olarak bu sistem üstünden kaynak harcamadan internete girecekler.
Kapasite olarak bakıldığında Türkiye’deki internet içeriğinin yüzde 90’ına hızlı erişebilme imkanı var. Daha rekabetçi ve maliyet avantajlı bir sistem. Operatörler birbirlerini yedeklemiş durumda. Türkiye’de olmayan en yüksek hız kapasitesine sahip.
Katılım tüm internet servis sağlayıcılarına açıksa da tatılabilmek için mevcut üyelerin yüzde 51’inin onayı gerekiyor. Yeni katılımcı diğer işletmecilere en az iki fiber bağlantıyla bağlanacak. Bunun muadili yapılar yurt dışında 300’ün üstünde operatörle 1995 yılında kurulmuş.
Bugünden itibaren tüketiciye faydası olacak: İnternete hem karasal hem mobilden erişilebiliyor. TNAP bünyesinde tüm masadaki servis sağlayıcılar birbirine bağlandı. Kullanıcılar beklemeden bağlanacak. Ayrıca mobil trafik tarafında şu anda Turkcell bu networke bağlandı. Vodafone da bağlanmak için sözleşme yaptı.
Akira Kurosawa’nın yedi samuray filmini hatırlayacak olursak… Veteran bir samurayın altı arkadaşını toplayarak bir şehri haydutlara karşı korumasını anlatan bir yapımdı.