‘Öğrenmek ihlal değildir. Hiçbir zaman da olmadı…’

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği’nin (RIAA) müzik üretim girişimleri Udio ve Suno’ya karşı açtığı davanın ardından, Suno Perşembe günü mahkemeye sunduğu bir belgede, gerçekten de yapay zeka modelini telif hakkına sahip şarkılarla eğittiğini kabul etti. Ancak bunun adil kullanım doktrini kapsamında yasal olduğunu iddia etti.

RIAA, 24 Haziran’da Udio ve Suno’ya karşı dava açarak, şirketlerin modellerini telif hakkına sahip müzikler kullanarak eğittiğini iddia etti. Suno’nun yatırımcıları daha önce girişimin telif hakkına sahip materyalleri kullanmak için müzik şirketlerinden izin almadığını ima etmişti, ancak bu durum bugünkü belgede olduğu kadar açık bir şekilde ifade edilmemişti.

“Bu davada davacıların haklarına sahip olduğu kayıtların da muhtemelen dahil olduğu on milyonlarca kaydın Suno’nun modeli tarafından eğitildiği bir sır değil,” ifadesi belgede yer aldı.

Suno CEO’su ve kurucu ortağı Mikey Shulman, aynı gün yayımladığı bir blog yazısında, “Modellerimizi açık internette bulabildiğimiz orta ve yüksek kaliteli müziklerle eğitiyoruz… Açık internetin büyük bir kısmı gerçekten telif hakkına sahip materyaller içeriyor ve bunların bir kısmı büyük plak şirketlerine ait” dedi.

Shulman ayrıca, yapay zeka modelini “açık internet” verileriyle eğitmenin, “bir çocuğun rock şarkılarını dinledikten sonra kendi rock şarkılarını yazmasından” farksız olduğunu savundu.

“Öğrenmek ihlal değildir. Hiçbir zaman olmadı ve şimdi de değil,” diye ekledi Shulman.

RIAA bu duruma şu şekilde yanıt verdi: “Bu, aylardır saklamaya çalıştıkları gerçeklerin büyük bir itirafı ve ancak bir dava zoruyla kabul edildi. Endüstriyel ölçekli ihlalleri ‘adil kullanım’ olarak nitelendirilemez. Bir sanatçının ömür boyu çalışmasını çalmak, temel değerini almak ve onu orijinalleriyle doğrudan rekabet edecek şekilde yeniden paketlemekle ilgili adil olan hiçbir şey yoktur… Onların ‘müziğin geleceği’ vizyonu, görünüşe göre, hayranların en sevdikleri sanatçıların müziğinden artık keyif alamayacakları, çünkü bu sanatçıların geçimlerini sağlayamayacakları bir dünya.”

Adil kullanım meselesi hiçbir zaman basit olmadı, ancak yapay zeka modeli eğitimiyle, yerleşik doktrin bile uygulanamayabilir. Hala erken aşamalarında olan bu davanın sonucu, sadece adı geçen iki girişimden daha fazlasının geleceğini tanımlayabilecek etkili bir emsal oluşturabilir.