Melih Gökçek, Ankara’nın belediye başkanı. Genç göstermeye çalışsa da aslında 65’ine merdiven dayamış (1948 doğumlu) bir politikacı. Ankara belediye başkanı ama 1967 yılında Ankara’ya taşınmış. Aslen Antepli. Sosyal medyanın, özellikle de Twiter’ın gücünü ilk keşfeden politikacılardan.

Bu alanda kendine özgü bir dünya kurdu. Aslına bakılacak olunursa şirketleri özendirecek bir düzene sahip: Bir yandan tanınmış bir kişi, diğer yandan yazılanlara cevap verecek vakit ve enerjisi var, elbette insanlara zaman zaman dağıttığı kitap, buluşup yemek yeme ve hata iş bulma gibi maddi şeyler de sunabiliyor.

Bu yüzden Melih Gökçek, Twitter üstünde 288 bini aşkın bir kitle tarafından takip ediliyor, çoğulukla da gelen negatif eleştirilere karşı korunup kollanıyor. Korunup kollanmasını kimi kesim sadece dağıttığı hediye ve iş imkanlarına sağlasa da aslında bunun kökenini AKP’nin militan ve sahip çıkan kitlesinde bulmakta fayda olabilir.

Gökçek burada 10 kişiyi takip ediyor ki bunların arasında sırasıyla cumhurbaşkanı, başbakan, Egemen Bağış ve Mehmet Şimşek gibi parlamentonun önde gelen isimleri var. Diğer yandan sürpriz bir biçimde Ahmet Çakar’ı da takip ediyor ki 10 kişiyi takip eden biri için bunun çok kurumsal olmadığını söylemekte fayda var.

Şimdiye kadar kendi söylemini oldukça iyi muhafaza eden, gerektiği kadar cevap verip susma kartını iyi oynayan Melih Gökçek ne yazık ki son iki haftadır kişisel iletişimini oldukça kötü yönetiyor. Bunun altında özel hayatından Ankara’daki işlerine, parti içi çekişmelere kadar birçok şey olabilir.

Her şey geçen hafta gazetelere de yansıyan ray tartışmasıyla başladı. Başkanı provoke etmek isteyen bir Ankaralı, Ankara’da eski belediye başkanı Murat Karayalçın’dan sonra hiç metro yapılmadığını dile getirdi. Melih Gökçek bu noktada belli ki sinirlerine hakim olamadı ve gerçekten bir politikacının ağzına yakışmayan şeyleri dile getirdi. Gökçek özetle seçmenine ray döşenmiş mi döşenmemiş mi bakmasını, eğer döşenmişse onları cinsel olarak kullanmasını ima eden bir cümle kullandı. Kullanılan cümle ve kelime seçimi çok da ima içermiyordu aslında. Gerçekten de sertti. Normal şartlarda bir politikacının kariyerini sonlandırabilecek nitelikteydi.

Ardından Türkiye gündemine aniden oturan ve kendini sosyalist bilgisayar korsanları olarak tanıtan grupla kötü bir tecrübe yaşadı. Ray polemiğinin aksine bu olay birden bire değil yavaş yavaş gelişti. Gökçek “geliyorum” diye bağıran iletişim kazasının önüne geçemedi. Bunun altında son sözü söylemek istemesinin ve tabii ki egolarının da rolü büyük.

Muhabbetin başı Zavallılar ben sizin gibi her vakti boş olan biri değilim” diye girdi. Takipçiler bir anda önlerinde buldukları bu mesaja oldukça şaşırdı. Zavallı olarak nitelenen grup başkanı sinirlendirmek için ne yapmıştı? Bir Youtube videosu… Hepsi o. Başbak burada ikinci büyük hatasını yaparak Redhack grubuna video adresini attıkları tweet üstünden cevap yazdı. Böyle olunca da kendi eliyle kendini sinirlendiren videosunu 288 bin kişiye göstermiş oldu.

Ardından başkanı sevenler devreye girerek grubu kötülemeye başladı. Bu noktada Melih Gökçek’in küfür edenleri onaylaması, doğru diyorsunuz demesi de sanki onları kendi getirmiş izlenimi uyandırdı. Bu noktada da bir yanlış yapıldı. Sürekli gitme isteğini dile getiren Melih Gökçek bir türlü uzaklaşmayınca konu bir anda eski yaptığı hatalara, meydanda adam saymalara geldi ki bu da onun iletişimini çok zorladı.

Özetle buradan hem şirketlere hem de sosyal medyada bulunmak isteyen siyasetçilere yönelik birkaç önemli mesaj çıkarmalıyız:

  1. Sosyal medyada anonim bireylerle yapacağınız hiçbir söz düellosunu kazanamazsınız
  2. Sosyal medyada kazanamayacağınız hiçbir savaşa girmemelisiniz
  3. Sosyal medyada kazanamayacağınız bir savaşa girdiyseniz ilk sapaktan çıkmalısınız
  4. Sosyal medya siz ne kadar tweetlerinizi silseniz de birileri bunların resmini çekebilir tarihten silemezsiniz
  5. Sosyal medyada kötü söz söylememek, bunun yerine ima kullanmak sizi kurtarmaz. Asla küfürlü bir söz kullanmayın
  6. Kötü bir söz etmemiş olsanız bile muhtemel imalara, sözün gidebileceği yerlere dikkat edin
  7. Birileri sizi savunuyorsa ve siz iyi bilinen etkin biriyseniz ilk algı onların size “yalakalık” yaptığı olacaktır. Bu anlamda onları onaylamayın, desteklerini sırtınıza almayın…