Sabit pazarın detaylarına bakalım… Türk Telekom’u anlamak telekomünikasyonu anlamak olarak tanımlanabilir. gelin detaylara bakalım:
- Son 6 senede Türk Telekom’un gelirlerini kırılımında sesin yüzde 61,4’ten yüzde 34,8’e düşmesi; veri gelirlerinin yüzde 24,3’ten yüzde 47,9’a çıkması söz konusu…
- Numara taşıma bu devletin, hükümetin ve alt kurumların utanç kaynağıdır. Bu da tartışmaya açık değildir: Numara taşınabilirliği çıktığından bu yana 90 milyon mobil numara taşınmıştır. Sabit alanda ise 960 bin numara taşınabilmiştir. Bu da devletin mobilde numara taşıma için bayraktarlık yaptığını, sabitte ise taşınmasın diye kendini paraladığını gösterir. Ben arada bir numara taşıma kelimesini kullanmak zorunda olan bir devlet yetkilisi olsam bu rakamlara bakınca çok ama çok utanırdım.
- 2015 yılında son çeyrekte Türk Telekom ne yaptı bilmiyorum ama rekabette yurt dışından Türkiye’ye gelen trafiği sonlandırmada ortalığı birbirine kattı. Daha önce bu pazarda Serbest telekom hizmeti veren kurumların yüzdesi 62 civarındayken nasıl olmuşsa 3 ayda 48,6’ya düşmüş. Bana çok enteresan geldi.
- Trafik dağılımına bakıldığında çok enteresan bir tablo çıkıyor karşımıza. Türk Telekom yurt dışı ya da mobil aramalarda trafik kaybetmiyor. Abonelerin kendi aralarında yaptığı konuşmalar yüzünden trafik kaybo yaşıyor. Yani dış etmenlerde sorun yok Türk Telekom’un kendi iç konuşturmasında sorun var.
- Bu arada bir enteresan veri: Yurt dışını aradığımızda en çok Almanya’yı arıyor olmamız kimseye garip gelmez. Peki ikinci en çok aranan ülkenin Pakistan olması? Pakistan? Bizim ülke ve o ülke arasında bizim bilmediğimiz bir şeyler mi oluyor?