Dijital dünyayı yakından ilgilendiren en önemli internet konferanslarından biri Wuzhen’de düzenleniyor. Apple’ın patronu Tim Cook bu toplantıda konuşarak içinde yapay zeka da olan birçok konuda şirketin kilometre taşları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Yapay zeka konusunda önemli çalışmaları olduğunun altını çizen Cook, bu sektörün gelişmesi için ortaya çıkacak olan faydaların yoğun bir biçimde paylaşılması gerektiğini vurguladı. Cook’a göre yapay zeka insan hayatını yeniden şekillendirecek ve performansınımızı artıracak. Bu bakış açısıyla AI çok ciddi seçenekler yelpazesi sunuyor.
Cook bu toplantıda basına çok da güzel bir manşet verdi: “Makinelerin insanlar gibi düşünmesinden değil, esas insanların makine gibi düşünmesinden endişeleniyorum…”
Konuşmasının bir bölümünde Başbakan Binali Yıldırım’ın doktorun elindeki neşter ve katilin elindeki bıçak analojisini hatırlatan bir cümle sarfeden Cook şunu söyledi: “Teknolojinin kendisi iyi ya da kötü olmayı seçmez. İnsanlar onu iyiye ya da kötüye kullanırlar.”
ABD merkezli Apple, Çin’de 5 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Toplam App Store kazancının yaklaşık dörtte birini oluşturan 16,9 milyar dolar kazanan 1,8 milyon uygulama geliştiricisi bulunuyormuş.
Apple, bunu yaparken Çin’e diğer ülkelere göstermediği saygı ve özeni de gösteriyor: Şirket, Çinli yetkililerle, kullanıcılara sansürsüz iletişim sağlayan VPN gibi uygulamaların kaldırılmasında da işbirliği yaptığını açıklamıştı.
Bu noktada haberi yorumsuz bırakmayalım: Ülkelerin isteklerini demokrasiye olan bağlılığı yüzünden kaldıran şirketler yoktur. O ülkeden çok kazanan ya da az kazanan şirketler vardır. Apple gibi tüm üretiminizi o ülkeden yapıp ve toplam hizmet satışlarınızın yüzde 25’ini o ülkeye yönlendiriyorsanız demokrasiyi filan cümle içinde çok fazla kullanmak istemez, hatta mümkün olduğunca görmezden gelirsiniz.
Bu dünya düzeni böyle.
İşinize gelirse…