Türk Telekom, İngiltere’ye götürdüğü gazeteci grubuyla Akamai ile yaptığı anlaşmayı Türkiye’ye duyurmuştu. Ben konuyu yazılanlardan ve internet kaynaklarından toparlayarak bir çalışma yaptım. Hatta sonrasında yine farklı kişilerle yaptığım konuşmalarda Akamai’nin sadece Türk Telekom ile değil Superonline ile de çalıştığını öğrendim. Yazdığım yazıda sorduğum soruları Türk Telekom büyük bir incelikle cevapladı. O soru ve cevaplarının haberle ilgili bölümlerini sizlerle paylaşıyorum:
Akamai ile Türk Telekom arasındaki anlaşma neyi kapsıyor?
Türk Telekom ile Akamai arasında imzalanan bu iş ortaklığı anlaşması, Akamai’nin tüm dünyada sahip olduğu içerik dağıtım ağı sunucularının Türk Telekom işbirliğiyle Türkiye’de de kurulmasını kapsıyor. Bu iş ortaklığıyla Akamai ağındaki çok büyük veri trafiğine sahip olan site ve portallarda bulunan içerik, ülkemizdeki internet kullanıcılarına yurtdışındaki sunuculardan değil, Türk Telekom tarafından Türkiye içerisinde kurulan ve işletilen sunucular üzerinden dağıtılacak. Aynı zamanda Türkiye’deki sunuculardaki içeriğe diğer ülkelerden erişim de daha verimli hale gelecek.
Bu iş ortaklığıyla içerik sağlayıcılardan medya kuruluşlarına ve son kullanıcılara kadar internet sektöründeki tüm oyunculara maliyet ve erişilebilirlik konularında avantajlar sunmayı hedefliyoruz.
Akamai Türkiye’de sunucu mu barındıracak? Barındırırsa nerede, ne şekilde barındıracak?
Kurulan iş ortaklığı kapsamında Akamai içerik dağıtım ağına özel sunucular Türk Telekom tarafından kurulacak ve işletilecek. Akamai sunucuların kurulum ve işletiminde teknoloji desteği sağlayacak. Akamai içerik ağına dahil olan sunucular, Türk Telekom’un modern altyapısı üzerinden kullanıcılara hizmet verecek.
Bu iş ortaklığı kapsamında hem sunucu hem de altyapı tarafında önemli bir yatırım yapan Türk Telekom bu altyapı için modern, dağıtık ve yedekli bir altyapı tesis etti. Akamai’nin içerik dağıtımı hizmeti Türk Telekom sunucuları ve altyapısı üzerinden verilecek.
Türk Telekom, Akamai’nin Tier 1 özelliğini mi kullanacak? Artık Türkiye’de bir Tier 1 bulunuyor dememiz mümkün mü?
Akamai, Tier 1 ağlar üzerine kendi sunucularını kuran bir firma. Bu nedenle dünyada kurduğu gibi Türk Telekom ağına da aynı teknolojiyi kuracak. Bu sistemlerde bulunan tüm yönetim hakları Türk Telekom’a ait olacak.
Üçüncü sorunun cevabına göre şunu sormamız gerekiyor: Biz artık daha hızlı sadece Akamai müşterilerinin ki bunun başında Facebook geliyor, verilerine mi ulaşacağız yoksa Tier 1 olarak açtığı solucan deliğiyle başta ABD olmak üzere tüm dünya ile daha hızlı mı haberleşeceğiz?
Bu iş ortaklığı ülkemizden dünyanın en büyük içerik dağıtım ağı olan Akamai altyapısını kullanan ve internet trafiğinin önemli bir bölümünü oluşturan sitelere çok daha yüksek bir hızla erişme olanağı sağlayacak. Akamai içerik dağıtım ağına dahil olan siteler için çok ciddi bir hız artışı sağlayacak olan iş ortaklığı, son kullanıcılara önemli avantajlar sunacak. Yurtdışı trafiğindeki yoğunluğu önemli ölçüde azaltacak olan bu iş ortaklığı, iletişim altyapısının mevcut kapasitesinin çok daha verimli kullanılmasını sağlayacak, böylece sadece Akamai içerik dağıtım ağına dahil olan siteler için değil, bu ağ dışında kalan ve yurtdışındaki sunucular üzerinde barındırılan tüm siteler için erişim performansını artıracak.
Türk Telekom ile Akamai iş ortaklığı ile bir sene içinde sadece yurtdışından 2.5 Exabyte veri transferi gerçekleştirileceği tahmin ediliyor. Bu da Türk Telekom’un yurtdışı çıkışlarında ortalama 100-150 Gbit’lik bir tasarruf sağlanacağı anlamına geliyor.
Türk Telekom, şu ana kadar yaptığı yatırımlar sayesinde yurtdışı çıkışlarında anlık isteklerden dolayı söz konusu olabilecek bant genişliği kapasitesi sorunlarını en aza indirmiş durumda. İçerik sahipleri de Akamai içerik dağıtım ağına dahil olarak kendi sunucularından kaynaklanan sorunları en aza indirmiş olacak. Böylece özellikle yurtdışı kaynaklı içeriğin tekrar tekrar sorgulanarak, bant genişliği kapasitesine yapacağı baskı ortadan kalkacak ve dışarıdan çok daha az miktarda veri alınarak, içeriğin çok yüksek kalite ve performansta iletilmesi sağlanacak.
Bu iş ortaklığı sayesinde içerik yurtiçindeki sunuculardan dağıtılacağı için yurtdışı erişimlerde büyük bir rahatlama sağlanacak.
Akamai bu verileri kaşeleme sistemiyle çalıştırdığı için dinamik olarak değiştirilen verilere güncellenmemiş haliyle ulaşmamız söz konusu olmaz mı?
Akamai, içerik dağıtım ağında endüstriye liderlik eden yüksek standartlarda hizmet vermekte olup Akamai sunucuları üzerinden tüm dünyada sunulan içerikte söz konusu olabilecek değişiklik ve güncellemeler ülkemizdeki Akamai sunucuları üzerinde de anlık olarak güncellenerek kullanıcılara sunulacak.
Bütün gazetelere konu internete iki kat hızlı ulaşma başlığıyla girmiş. Bu yanlış bir ifade değil mi? Yani bizim 4 megabit olan hızımız 8 megabite çıkmayacak. Sadece yurtdışına erişim hızımız “ping time” olarak tanımlanan zamanlama düşecek. Hepsi o değil mi? Mesela benim şirketimin içinde bulunan yandaki bilgisayara hızlı erişebiliyorsa bizim internetimiz hızlı diyebilir miyiz?
Söz konusu ifade Türk Telekom ile Akamai arasındaki iş ortaklığının içerik sağlayıcılara ve son kullanıcılara getireceği faydanın somut olarak anlaşılması açısından, mevcut iletişim altyapısının çok daha verimli kullanılmasıyla son kullanıcıya yansıyacak olan avantajlara vurgu yapıyor. Genel anlamda internete erişim hızının ve performansının artacağına yönelik bu ifade, Akamai içerik dağıtım ağı sayesinde özellikle video içeriğin giderek daha fazla tüketildiği Facebook gibi yüksek trafiğe sahip sosyal medya sitelerine erişimde çok daha yüksek bir performans sağlandığını vurguluyor.