Turkcell Türk telefonu kavramının altını doldurdu

turk telefonuBundan yaklaşık 6 ay önce Barcelona’daki GSMA kongresinde Gebze kod isimli bir Türk cep telefonu çalışmalarına başladığını duyuran Turkcell, bu çalışmaların ilk meyvesi olan T40’ı herkesin beğenisine sundu. Son günlerin en revaçta konularından biri olan cari açık ve bunu yaratan yabancı teknoloji ürünlerinin kullanımı hep kafamızı kurcaladığı için ben konuyu bu bakış açısıyla ele almak istiyorum.

Öncelikle bir teknoloji ürününün milliyetinin tam olarak konmaması gerekliliğini gündeme getirmek istiyorum. Bir Amerikan telefonu yok mesela… Veya Kore telefonu… Veya Fransız telefonu… Çünkü ABD malı olarak iPhone Çin’de üretiliyor. Ekranından işlemcisine kadar telefonu oluşturan birçok ürünün Apple tarafından ABD’de üretildiğini düşünmek de safdilik olur.

Bence bir telefona milliyetini veren temel unsurlar, onu düşünen kişilerin milliyeti, onu kullanacak olan halka özel içine konan yazılım ve donanımdır. Bu anlamda bakıldığında Turkcell T40 ile Türk telefonu kavramının altını doldormuş gibi gözüküyor. Çünkü bu cihaz Huawei’den ısmarlanmış ve üstüne firmanın adı yazılmış bir telefon değil. Veya içinde süper bir kamera olsun, camı çizilmesin, 300 doların da altına gelsin nasıl olursa olsun gibi karar verilmiş bir telefon da değil.

Turkcell’den aldığımız verilere göre bu telefonu oluşturan temel unsurlar; Türk mühendislerinin, bizzat Turkcell’in katkılarıyla Qualcomm gibi bir dünya devinin ortamına girilerek birlikte tasarlanmış. Endüstriyel mühendisliğinin de Turkcell’e ait olduğunun altı çiziliyor. Süreyya Ciliv’in ısrarla belirttiği gibi yakında Türkiye’de üretimi de söz konusu olacaksa bu telefon bir milliyet kazanmayı haketmiştir.

Telefon kapaklarındaki çiniler, nazar boncukları ve sair hoşluklar benim çok ilgi alanıma girmemekle beraber bu konuda Turkcell’in “nasıl bir telefon istersiniz” araştırmaları yaptırdığını biliyorum. Eğer bu küçük hoşlukları çıkardılarsa mutlaka altında bir sebep vardır.

Yazılım tarafında da Turkcell, T40’ın “Türkiye’ye özel” olmasına özen göstermiş. Türk mühendisleri bu telefon için özel Android arayüzü geliştirmiş, Türk insanının gün içerisinde en çok kullandığı uygulamalara kolaylıkla erişim sağlayan “kart ekranı” hazırlamış. Turkcell T40’ın “kilit ekranı”; okunmamış mesaj, cevapsız çağrı ve e-postaları cihazı açmadan görüntülemeyi ve tek bir dokunuşla yanıtlamayı sağlıyor. Toplam 9 karttan oluşan “kart ekranı”nda ise Favori Kişiler, Sık kullanılan Uygulamalar, Mesajlar, E-posta, Fotoğraflar, entegre bulut uygulaması, Facebook, Takvim ve Arama kısayolları bulunuyor.

Bu telefonun Türkiye’de üretiminin olduğu gün benim gerçekten bayram edeceğim an olacaktır. Bunun yanında eğer bir şekilde bu telefonu dünyaya pazarlanabilir, Türk pasaportu taşımayan birinin elinde bu telefonu görürsem bu ülkede olsun dediklerimizin bir çoğu yerine getirilmiş olacak. Umarım Türkiye kelimesinden bile heyecan duyan Türki cumhuriyetlere bu telefon sunulur ve Turkcell’in dolaylı da olsa ortak olduğu şirketler bu telefonu gündemlerine alır.