Turkcell’in 4G bakış açısı analizi

Kaan Terzioğlu
Kaan Terzioğlu
Kaan Terzioğlu

Turkcell 4G için açıklamalar yaptı. Aynı diğer şirketlerin yaptığı gibi Turkcell de konuyla ilgili canlı soru cevap iletişiminden kaçındı (basının büyük bir kısmı için)… Yine onların gönderdiği açıklamalar ve basına yansımalarından yola çıkarak söylediklerinin derinlemesine analizini TKNLJ formatında yapalım…

  • Kamuoyunun 4.5G adıyla benimsediği bu ihale öncesinde stratejik planlama sürecimiz tarihe geçecek bir deneyimdi: Kamuoyu bu algıyı benimsemedi. Şirketlerin de içine sindiğini düşünmüyorum. Büyüklerimiz öyle söyledi diye herkes öyle söylüyor. Ama ne yaparsanız yapın bu bir frekans ihalesi. Öyle buçuklu şeylerin değil…
  • Frekans başına 9,4 milyon euro ödeyeceğiz. Bu teknik olarak bile bir mucize: Frekans başına ödenecek olan ücret gerçekten çok önemli. En çok parayı veren Turkcell aslında en hesaplı frekanslara ulaşan şirket olarak ön plana çıkıyor. Vodafone frekans başına 10,68 Avea ise 10,58 milyon euro ödedi. Bu anlamda Turkcell’in çok doğru strateji geliştirdiğini kimse, rakipleri de dahil inkar edemez. Ki frekans sayısından öte alınan frekans kalitesine de dikkat etmek lazım…
  • Frekans demek, hız demek, kapasite demek, pazar payı demek: Nasıl frekansın gereksiz bir şey olduğunu iddia edemiyorsak daha çok frekans alamamış bir şirketin biz süper alışveriş yaptığını da iddia edememiş olmamız gerekiyor.
  • Biz sadece 4.5G’nin spektrumunu almadık, 5G’nin de spektrumunu aldık: Bu nokta da çok önemli. Busözümü lütfen dikkate alın: Bundan 5 sene sonra ama bu frekans dağılımları çok yanlış derse birileri… Mesela biz en doğru frekansları aldık diyenler… Çok ağır konuşmamız lazım.
  • Türkiye, cep telefonunda 1000 Mbps’in üzerinde hızları ilk kez Turkcell ile görecek: Çok önemli bir iddia. Diğerlerinin yeterli frekansı mı yok, yoksa Turkcell daha hızlı bunları hayata geçireceğine mi inanıyor… Bu toplantıda olsam onlara sorardım… İkisinin arasında ciddi farklar var çünkü.
  • Halen 34.200 kilometreden fazla fiber ağa sahibiz. Türkiye’nin 81 ilinde varolan güçlü bir ağ bu. 2,2 milyon hanenin kapısına fiber götürdük. 818 bin fiber abonemiz ve bu alanda da yüzde 53 pazar payı ile lideriz: Turkcell bunu neden gündeme getirmiyor anlamakta zorluk çekiyorum. Benim pazarlama müdürüm rakibimden 5,6 kat uzun fiberle pazarın lideri olamasa ben çok şaşırır ve hesap sorardım. Ama Türkiye’de bu tip işler sorgulanmıyor.
  • 2100 MHz spektrumu mevcut mobil internet kapasitesini artırmak ve yeni nesil mobil teknolojiler için ihtiyaç duyulan kapasiteyi sağlayan bant olması açısından kritik öneme sahip. Bu bakımdan 4.5G ihalesinde bu spektrumda yetkilendirmesi yapılan tüm bantları alarak rakiplerimizin sunamayacağı bir kapasiteye sahip olmaktan memnunuz: Firmalar kendi aralarında karar vermeli: 2100 MHz gerçekten gerekli mi değil mi… Ben gerekli olduğunu düşünüyorum. Ama Avea ve Vodafone ihtiyacımız olan her şeyi aldık diyor. Biri yanlış söylüyor. Bu felsefe değil ki sen de haklısın diyebilelim. Bildiğiniz mühendislik ve matematikten farklı neler var bu işin içinde bilmek bizim de hakkımız…
  • Türkiye’yi uçtan uca fiberle donatmak için sektörümüzdeki diğer oyunculara çağrıda bulunuyoruz; gelin hep birlikte bir altyapı şirketi kuralım ve bu şirket ülkemizin eşsiz bir fiber altyapıya kavuşması için canla başla çalışsın: Bu çok önemli bir çağrı. Bencegönderilen tüm bilgiler arasında manşete çıkması gereken tek madde. Gazeteler bu bilgi ve çağrıyı es geçtiler. Haydi gazeteciler olayı sezinleyemedi. Haydi diğer operatörler algıda geriye düşmemek için bunun üstüne gitmedi. Peki bunu zaten düşünmüş olması gereken Ulaştırma Bakanlığı ve BTK bu konunun üstüne gitmeyecek mi? Bunu ciddiye alan tüm devlet yetkililerini el üstünde tutmak ve pamuklara sarmak gerekir…

5 sayfalık basın bülteninin en önemli noktaları bunlar. Böylece sizler için Avea ve Vodafone’un görüşlerini eksiksiz olarak hazırlamış olduk… Tarihte bu başlıklar çok büyük önem taşıyacak.