İşletim sistemi açısından baktığımızda akıllı telefonların taşıyıcısı Android. Yıllık bazda 1 milyardan fazla telefon satıyşı Android ile gerçekleşiyor. Tamam birçok farklı marka telefon Android ile satıldığından böyle oluyor. Ama bugün bir uygulama çıkacaksanız Android’in önemini pas geçmemek gerekiyor.
Diğer taraftan iOS’in gücünü hiç de pas geçmemek lazım. Tek başına yılda tek bir telefon modeli çıkararak kendini bütün dünya satışlarının yüzde 10’u ve üstü seviyesinde tutmak, gerçekten de çok büyük başarı. Bunu gerçekleştirebilen tek bir telefon yok. Samsung telefon satışları çok iyi olabilir ama bu firmanın yılda en az 4-7 farklı model ürettiğini unutmamak lazım.
Bence bu alanda en çok dikkate almamız gereken konu yıldan yıla satış değişim değerleri: 2010 yılında satışlar yıllık bazda yüzde 80 artarken 2015 yılında yüzde 10’lar seviyesine indi. 2017 ve sonrası dönemde eğer yepyeni bir trend doğmazsa muhtemelen satışların artışı duracak hatta eksiye düşecek. Firmaların hangi alana doğru yöneldiğini, neyi niye yaptığını biraz da bu bakış açısıyla değerlendirmeliyiz.
Satış gelirlerine işletim sisteminin etkisi olarak baktığımızda ise çok daha enteresan rakamlar çıkıyor karşımıza: 2015 yılında iOS telefonlar satış gelirlerinin yüzde 16’sını Android telefonlar ise bu gelirlerin yüzde 81’ine sahip. 2016 yılının öngörülerine bakacak olursak iOS gelirlerinin yüzde 11 azalacağı, Android gelirlerinin ise yüzde 7 artacağı söyleniyor. Apple’ın buna sene sonuna kadar çıkaracağı telefonlarla mutlaka bir cevap vermesi gerekiyor.