BTK raporlarıyla haşır neşir olmayı çok severim. Sektörle ilgili çok değişik bilgiler verir bize BTK raporu. Eğer üçer aylık periyodlarla düzenli olarak takip ediyorsanız oradaki birçok veri size ayrı hikayeler anlatır.
2016 yılının ilk çeyreğiyle ilgili BTK raporu geldiğinde bu ayın yıldız konusu bence Sabit Telekom Hizmetleri isimli pazardan çıktı. STH deyince ne anlamalıyız? Türk Telekom sabit telefon hizmeti veriyor bildiğiniz gibi. Onun dışında kalan firmalar da bu hizmeti STH adı altındaki bir kümeden veriyor. Ama bu kümenin içinde Türk Telmekom TTnet olarak var, ama bunun yanında Turkcell Superonline adıyla bulunurken Vodafone da Vodafone Net ismiyle orada bulunuyor.
Üstünde çok konuşmaya değer bir pazar değil çünkü hepi topu 252 bin abonelik bir ortamdan bahsediyoruz. Ortamın abone sayılarını şu tabloyla sizlere sunmak istiyorum:
Yani Türk Telekom, kendine alternatif olan bir pazarın zaten yaklaşık yüzde 54’üne sahip. Yani altındaki herkesi toplasanız yine bir Türk Telekom iştiraki etmiyor. Ama bundan çok daha enteresan bir veri var elimizde:
TTnet yüzde 53,6’lık pazar payıyla gelirin yüzde 10,3’üne sahip. Turk.Net yine yüzde 9 aboneyle yüzde 3 gelire ulaşıyor. Ama Vodafone’un durumu çok ilginç: Abonede yüzde 4’lük pazar payına sahip şirket gelirde yüzde 30,6’lık bir pazar yakalamış.
Bu bana çok acayiph geldi ve bunun ne olduğunu Vodafone’a sordum. Şu cevabı verdiler:
Vodafone Net olarak, BTK’nın STH Hizmetleri net satış gelirleri tanımı çerçevesinde raporlama yapmaktayız. Bu tanım çerçevesinde; müşteri sayımız daha az olsa da, Vodafone Net şirketi altında çok çeşitli hizmetler sunduğumuz için 2016 yılı 1. çeyrek BTK Raporu’nda net satış gelirine göre pazar payında birinci sırada yer alıyoruz. STH işletmecilerinin abone sayısına göre pazar payları ile net satış gelirine göre pazar payları arasındaki farkı anlamak için bu işletmecilerin STH yapısını analiz etmek gerekmektedir.
Tamam da nasıl oluyor yani? Ben esas onun cevabını sordum Vodafone’a ama cevap alamadım. Analiz etmek lazım demiş Vodafone.
O zaman ben TKNLJ formatında analiz edeyim, yanlışım varsa düzelten biri çıkar:
Eğer bir kurum abonenin yüzde 4 gelirin yüzde 30’unu alıyorsa, diğer tarafta bir diğer kurum abonenin yüzde 53, gelirin yüzde 10’unu alıyorsa aralarında çok inanılmaz bir fiyat farkı vardır.
Sabit ses hizmetleri data ya da mobil gibi birbirinden farklı hizmetleri üst üste koyarak müşterideki cüzdan payını artırabileceğiniz şeyler değil. Acaba kiralık hat ve benzeri hizmetler mi giriyor devreye? Bunun cevabını Vodafone vermeden bilebilmemiz çok zor.
Diğer taraftan masanın diğer tarafına geçerek bir tez koyalım ortaya. TTnet’in yüzde 54 pazar payıyla gelirin yüzde 10’una sahip olması durumu bazı dedikoduları gündeme getiriyor: Türk Telekom sektörde çok fazla STH olmasını engellemek için bilerek düşük fiyatla buraya giriyor ve fiyat sıkıştırması uyguluyor.
Eser Telekom’un müşteri sayısında diğer kategorisi içinde varolup gelirde yüzde 10’a ulaşması da çok enteresan. Kaç kat fark olduğunu anlayamıyoruz çünkü müşteri sayısını bilmiyoruz. Ama TTnet ile başabaş olması dikkat çekici…