Hatırlarsınız Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bundan aylar önce sebini hala kavrayamadığımız bir ABD ziyareti yaptı. Çağrılı gazetecilerden öğrendiğimiz kadarıyla orada Apple ve Google gibi şirketlerle konuşmalar yapıldı. Ne konuşulduğunun detayını bilebilmemiz imkansız. Sanırsınız ki devlet sırrı… Bir tek oradaki gazetecilerin aldığı duyumları paylaşabiliyoruz sizlerle. Gerisi hikaye. Ama koca Cumhurbaşkanının ABD ziyareti tevatürden ibaret.
Sonra gazetelere birden yepyeni bir haber düştü: Apple Cumhurbaşkanı’na iade-i ziyarete geliyor diye. Tim Cook geliyor yazdılar. Ama gele gele adını çok uzman ve şirketi yakından tanıyanların bildiği John Couch geldi. Gazeteler tabii ki olayı takip edemediler doğru dürüst. Ama bizim uzaktan görebildiğimiz kadarıyla onların ağzına bir parmak bal çalındı ve başka bir şeyler konuşuldu. Ya da Cumhurbaşkanı eknolojide gerçekten çok geride ve gerçekten bunlar konuşuldu…
Konuşulanlara bir bakalım gazetelere ve Anadolu Ajansı’na yansımış yazılardan:
Couch, Türkiye A kategorisi ülkeler sıralamasına seçileceği müjdesini vermiş. Yani artık 3 ila 6 ay sonra değil, çıkar çıkmaz iPhone ve iPad’e kavuşabileceğiz. Gazeteler bunu müjde diye vermiş. vermesine vermiş de bu gazetecilere ve editörere hiç de acayip gelmemiş. Çünkü ülkede Samsung’dan HTC’ye, Nokia’dan LG’ye kadar birçok markanın olduğu ülkede Apple’ın çok fazla gecikmeden ürün getireceğini Cumhurbaşkanı odasından duyurması; gazetecilerin de bunu müjdeyle vermesi tüm dünya gazetecileri için şaşırtıcı olmalı…
Bunun dışında Apple F klavye ile de ilgileneceklerinin sözünü vermiş. Nedir F klavye sorunsalı? Türkiye’de Belirli bir kitle tarafından kullanılan, aslında mantık olarak çok geniş kitleler tarafından kullanılması gereken bir hoşluk. Apple bunun sözünü verdi bundan aylar önce. Yapmadı mı? Yaptı. Ama son iki güncellemede hala ı harfi yerine i harfi çıkarıyor. Bunu köşkte tartışmak ve gazete sayfalarına taşımak ne demek? Belki saçmalığın açık bir tanımı olabilir.
Bir de Fatih projesi var. Tabii ki köşkte bu da konuşulmuş. Apple’ın USB portu olmaması ve daha nce hazırlanan garabet şartname, onların bu projeye ürün olarak girmesini engelliyor. Acaba girebilir mi diye konuşulmuş. Hayırlısı.
Bu noktadaki eleştirilerimin içinde ben en az suçu Apple yetkililerine buluyorum. Hatta suç bulmuyorum. Adamlar gerçekten iade-i ziyaret yapmışlar. Köşk onlara kapılarını açmış. Ne var aynı hafta beyinsiz adam isimli Twitter karakterine de açmıştı. O da gazetelere özel röportajlar verip bu davetle ilgili elinden geldiği kadar dalga geçmişti. Apple’a mı açmayacak? Apple’ın konuşmalarından mucizevi haberler çıkarmanın suçu basına aittir. Bu konuşulanları büyütmek ve büyük tüm gazetelerin sayfalarına sokmak olsa olsa gazetecilerin işidir.
Sonuçta Türkiye’de etkin PR işine başlamamış olan Apple, şimdiden tırnağının ucuyla süper basın geri dönüşü alıyor. Bu tarz haberlerden Apple’ın çok mutlu olmadığını söylemek mümkün.
Ama ortada bir acayiplik kesinlikle var. Ya Cumhurbaşkanı’nda ya basında. Ben oyumun çoğunluğunu basından yana kullanıyorum.