Sosyal ortamda sohbet ve facebook tutkunlarını, online oyun ve alışveriş meraklılarını sosyal hayata döndürmek için internet hastanesi geliyormuş. Amaç, internet bağımlılığını tedavi etmekmiş. Konu öyle böyle değil Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme gelmiş. Konunun hazırlayanı ise bir MHP milletvekili… Teklif ile Sağlık Bakanlığı’nın görevleri araştırma, ‘İnternet ve elektronik bağımlılık tedavi merkezleri kurmak’ da ekleniyor.
İnternet ve teknoloji bağımlılannda sosyal fobi, dikkat eksikliği, hiperaktivitebozulduğu, depresyon, alkol bağımlılığı sıkça görülüyormuş. Ayrıca internetin aşırı kullanımı, aile ve sosyal ilişki bozuklukları, öğrencilerde okuldan uzaklaşma, iş veriminin düşmesi, obezite, yorgunluk ve beden ağrıları gibi sonuçlara yol açabiliyormuş. İnternet hastanesinin tüm bu olumsuzları en aza indirgeyerek kişileri tedavisi etmesi ve bilinçli internet kullanımını öğretmesi amaçlanıyor. Bir süre önce Bakırköy Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde İnternet Bağımlığı Polikliniği açılmıştı. Burada uygulanan tedavi yöntemleriyle kişinin internet kullanımını kontrol altına alabilmesi hedefleniyor. Poliklinikte, sosyal medya bağımlılarından, online alışveriş meraklılanna, saatlerce oyun oynayanlara kadar, yetişkin, ergen, ve çocuklar tedavi görüyor.
Devletin, muhalefetin ve hükümetin başka işi kalmamış gibi internete girip çıkmayı hastalık olarak algılamaya başladılar. Onun yerine hastalık olarak algılayabileceğiniz onlarca şey var: Mesela sanal sohbete girince direkt sevişmekten bahseden adam acaba internet bağımlısı mıdır yoksa seks bağımlısı mı? Bu konuda araçları hastalık olarak saymaya başlarsanız siz ne doktor olabilirsiniz ne de bilimadamı.
Buna daha somut bir örnek vermek gerekirse… İnsanlar kolesterol yüzünden kalp krizi geçiriyorsa kalp krizini engellemek için kolesterol bağımlılığı tedavi merkezi açmazsınız. Ya da bir adamın ateşi varsa doktorun görevi ateşi düşürmek değil, o ateşin sebebinin kızamık, tifo ya da kanser gibi hastalıkların hangisinden geldiğini öğrenmektir.
İnsanların internete girmesinin ve orada ailevi ilişkilerinin yıkılmasının temel sebebi internet değil de yıllarca onların üstünde kurulmuş mahalle baskısı, dini baskılar olabilir. Hani bunu bir düşünün diye söylüyorum…