Bilişim 50 bin kişi arıyor biz halka sadaka veriyoruz

sadakaTürkiye’de işsizlik var, bu yüzden yana yakıla devlet işlilerin vergilerinden paralar kesip mağdur olmaması için 2 milyon kişiye yardım yapıyor. 2 milyon kişiye ayda 100 TL verse, ayda 200 milyon, yılda 2.4 milyar TL para yapar. Devletin 2 milyon kişiye ne kadar yardımda bulunduğunu bilmiyorum ama herkesin bir fikri vardır bu konuda.

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkanı Bekir Sami Nalbantoğlu, geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak bilişimde istihdam açığı olduğunu dile getirdi. Nalbantoğlu konuşmasında sektörde halen 50 bin kişilik boş istihdam pozisyonu bulunduğuna dikkat çekip Türkiye’nin orta gelir tuzağını aşabilmesi ve 2023 hedefini yakalayabilme yolunun bilişim sektörünü ‘stratejik sektör’ ilan etmekten geçtiğini belirtmiş.

Biz her yıl kucak dolusu parayı yurt dışına yazılım ve donanım ile veriyoruz. Ülkede her öğrenciye tablet dağıtmanın maliyetini de yakın zamanda öğrendik. 2 milyarın üstünde bir parayla bu ülkede kaç yazılımcı yetiştirirsiniz bunu bir düşünün. Bugün ülkenin tamamında 100 binin altında bir yazılımcı kitlesi var. Bu parayla bu sayıyı birkaç sene içinde ikiye katlamak mümkün. 200 bin kişilik bir yazılımcı ordusuyla 5 sene içinde ülkeyi Facebook’u taklit eden, Instagram’ı kopyalayan uygulama yazmaktan çıkarıp özgün modellerle Estonya gibi 10 milyar dolarlık ürünler satar hale getirebiliriz.

Ama bu işin mevut yönetim takımı için iki büyük tehlikesi var: Birincisi halkı yazılıma teşvik ettiğinizde kafası çalışmaya başlar ve hatta satır aralarını okur. O zaman paralel ne, bizim başımızdaki dertlerin kaynağı kim görebilmeye başlar. Daha da önemlisi 2 milyon kişi sadaka alamadığı için öyle sorgusuz sualsiz oy atmayı bırakır.

Bu noktada şunu sorar mı hükümet siz karar verin: Ülkeyi gerçekten şu anda herkesin güldüğü 2023 hedeflerine ulaştırmak mı yoksa o tarihe kadar tartışmasız iktidar olmak mı…