Bilişimciler ya ekonomiyi bilmiyor ya da dayak yememiş

it-sector_625x300_71406529500Türkiye’nin önde gelen istihdam platformlarından Kariyer.net, Türkiye’nin lokomotif sektörlerinde çalışan yaklaşım 7.500 kişiye 2016 maaş artışları ile ilgili beklenti ve tahminlerini sormuş. Bilişim, Hizmet, Otomotiv, Perakende, Tekstil, Ticaret, Turizm, Yapı, Sağlık ve Üretim sektörlerinde faaliyet gösteren 300 şirketten “Çalışanlarınız için 2016 yılında zam oranı ne olacak” sorusunun yanıtını istemiş. Anketin sonuçları; hem işveren hem de çalışan tarafında enflasyon oranında “zam”ın sinyallerini vermiş. Hemen hemen tüm sektörlerde zam tahminleri yüzde 7 ila 10 arasında.

Bilişim sektöründe çalışan adayların yüzde 28’i, yüzde 7-10 oranında zam beklerken; yüzde 16’sı, yüzde 11-13 oranında zam alacağını düşünüyor. yüzde 10 oranında bir kesim ise 2016’dan umutsuz; 2016’da zam olmayacağı görüşünde iken; yüzde 20 ve üstünde zam beklentisi olanların oranı ise yüzde 11. Sektörde faaliyet gösteren firmalar içinde ankete katılanların yüzde 36’sı yüzde 7- 10 oranı üzerinde yoğunlaşırken; yüzde 15-20 aralığında zam yapacağını söyleyenler; Bilişim sektöründeki yüksek ücret beklentilerini doğruluyor.

Şimdi gelelim bunların TKNLJ formatındaki analizine:

Bilişimci olmak ekonomi bilmeyi gerektirmiyor sanırım. Yüzde 20 üstündeki zam beklentisini başka türlü açıklayamayız.

Şunu diyebiliriz: Bilişimciler ya hesapl bilmiyor, ya hiç dayak yememiş. 2000 yılı öncesinde bilişimle uğraşanlar kriz gördü onlara sorun anlatsın size yaşananları… Anlatsınlar yediğimiz dayakları…

Eğer yüzde kaç zam istersiniz gibi algılandıysa sorun yok, doğru olabilir.

Bu sene bilişimin nereye gideceği devletin yapacağı alımlara bağlı. Çünkü öyle ya da böyle Türkiye’de bilişimi sürükleyen şey devletin yaptığı bilişim alımları oluyor. Böyle olmamalı tabi. Ama maalesef devlet bilişimin çok büyük bir ayağı…

Bu sene öümüze 4G kurulumu filan da gelecek. 3 büyük operatör bilişimin gideceği yönü iyi belirleyecektir. Onların dağıtacağı para da en az devletinki kadar önemli.

Bu sene ürünleri Türkiye’ye getirmekten para kazanmayı uman varsa çok şaşırabilir. Kriz beklentisi yüzünden şirketlerin ürün alımı yapacağını çok zannetmiyorum. Yazılım konusunda bir zıplama etkisi yaratacak yenilik de göremiyorum. Bir de artan vergiler yüzünden halkın ürün almada zorlanacağını göz önünde bulundurursak… İyice karamsarlık çöküyor üstüme…

Tek para kazanan sektör telekomüniksyon alanında büyükleri dışarı çıkarırsanız geriye bir şey kalıyor. Rekabetin “R”si yok. Oradan da umut yok.

Yazılım güç ve yeteneklerimizi yurt dışına açacak ortamlar da yaratılamamış. Konut sektörünün binde biri kadar teşvik yok bu ülkede yazılıma.

Hal böyleyken bilişimciler nesine güvenip zam isteyecek? Şaka gibi…