BTK ne kadar bağımsız kalabilecek?

Dünya gazetesinin haberine göre Hükümetin daha önce aldığı yetkiye dayanarak 17 Ağustos’ta yayımladığı KHK çerçevesinde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim Kanunu kapsamındaki 8 üst’kurulun kararlan da Bakanlık denetimine açıldı. Yeni düzenlemeye göre bakanlık kendisiyle ilgilendirilen kurulun cezalar dahil verdiği tüm kararları denetleyip, bunlara yönelik idari soruşturma açabilecek. Yeni düzenlemeye göre BDDK, Rekabet Kurulu, SPK, RTÜK gibi üst kurulların aldığı tüm kararlar ilgili bakanlıklar tarafından denetlenebilecek. Bugüne kadar kararlanyla ilgili sadece Danıştay tarafından denetlenen kurulların kuruluş kanunlanndaki ‘idari ve mali özerklik” kavramı da ortadan kaldınlmış oluyor.

Dünya Bankası ve IMF gibi uluslararası kuruluşlar ve yabancı sermayenin talepleri doğrultusunda kamu yönetiminde kısaca ‘özerk kurul’ şeklinde tanımlanarak oluşturulan üst kurulların bağımsızlığı ortadan kaldırılmış oldu. Yeni düzenleme kapsamına giren; RTÜK, BTK, SPK, BDDK, EPDK, KİK, Rekabet Kurumu, TAPDK gibi kurumların her türlü faaliyet ve işlemleri, ilgilendikleri bakan tarafından denetlenecek.

Siyasi açıdan bakıldığı zaman hangi kurul hangi bakanla denetlenecek?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Bülent Arınç
BTK Binalı Yıldırım
Sermaye Piyasası Kurulu Ali Babacan
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Ali Babacan
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Taner Yıldız
Kamu İhale Kurumu Mehmet Simsek
Rekabet Kurumu Hayati Yazıcı
TAPDK (tütün alkol piyasaları) Mehdi Eker

Diğer kurulların iç yapısını o derecede yakından takip etme olanağım olmadı ama BTK için şunu söylemek mümkün? Kurum zaten şu ana kadar hiçsir zaman tüm amanların en uzun süre bakanlık yapmış insanı Binali Yıldırım’a rağmen bir karar almadı. Binali Yıldırım alınan her “yanlış” kararda zaten müdahale etti. Somut örnek vermek gerekirse kurum başkanı Tayfun Acarer’in internet filtrelemesi konusundaki kararlarının Binali Yıldırım tarafından eleştirilerek İnternet Kurulu’na havale edilmesi gösterilebilir.

Eskilerin lügatında mevcut durumu açıklayan çok güzel bir söz vardır: Malumun ilan olması…