Hükümet programında teknolojiyle ilgili maddeler geçtiğimiz hafta açıklandı. Bunu birkaç farklı kişiyle konuşup tartıştıktan sonra sizlere yorumlarıyla birlikte vermek istedim. Sizlerin de yorumlarınızı bu sayfalarda görmeyi çok isterim. TKNLJ formatında sizlerle paylaşıyorum:
Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasında elektronik sektörünün üretici olarak yer almasını destekleyeceğiz
Ülkemizde dişe dokunur bir üretici elektronik sektörü yok. Yabancı ülkelerde bunun ortaya çıkması için devlet önemli bazı adımlar attı. Devlet alımlarından tutun da arazı ve vergi teşviklerine kadar çok önemli adımlar bunlar. Hükümet programında üstünkörü de olsa bu tip güzelliklerin ne olacağından bahsedilmesi gerekirdi.
Yerli cep telefonu üretilmesini sağlayacağız
Yerli cep telefonu üretmek belli ki çok önemli. Eğer bunu bütçe açığını kapatmak için yapıyorsak daha önce bu sayfalarda dile getirilen yurt dışından odun ve taş ithalatına verdiğimiz korkunç paraları da hatırlamak lazım. Türkiye’de yerli cep telefonu şartmı bilmiyorum, buna bir talep var mı bunu hiç bilmiyorum. Ama şu ana kadar yerli diyebileceğimiz bir telefonun üretilmediğini çok iyi biliyorum. Yerli telefon üretmek istediğini söyleyenlerin hükümetle olan yakın ilişkilerini kullanarak diğerlerine aşırı vergi yüklettirip kendilerine avantaj sağladığını açık medyada gördük. Asla da yalanlanmadı… Yerli cep telefonu üretiminde apalı kapılar ardında oyunlar oynanacaksa ben orda yokum.
Afet anında kesintisiz iletişimi sağlamak amacıyla kesintisiz ve güvenli haberleşme sistemini kuruyoruz. Bu kapsamda 4 ilde pilot çalışmamızı yıl sonuna kadar tamamlayıp, 2017 yılı sonuna kadar da tüm illerimize yaygınlaştırıyor olacağız
Afet anında kesintisiz iletişim konusunu açabilmemiz gerekiyor. Eğer burada ima edildiği gibi kriz anlarında herkesin kesintisiz konuşması ise böyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü operatörler, kablolu ya da kablosuz iletişim kullanan operatörler herkesin eş zamanlı konuşması için tasarlanmaz. Bu oran bire on bile değildir.Şu olabilir: Kriz anlarında yardım etmek isteyen ekiplerin kesintisiz konuşmasını sağlamak için adımlar atılması isteniyorsa bu tamamen yazılımsal bir konu. Eser miktarda önemli insan seçersiniz ve onların telefonu baz istasyonlarına öncelikli gider. Gerekirse diğerlerinin konuşmasını bile keser. Bence kamuoyuna bunun nasıl ve hangi şartlar altında yapılacağı doğru biçimde aktarılmalıdır…
4,5G mobil elektronik haberleşme hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacağız. 4,5 G mobil elektronik haberleşme altyapısına yönelik Ar-Ge çalışmalarını ve ekipmanların in yurt içinde üretilmesini teşvik edeceğiz.
Yurt içinde üretme hastalığı çok güzel de neyi nasıl yapacağımızı tam olarak çözemiyorum. Şöyle: Biz burada baz istasyonlarının akülerini üretebiliyoruz. Biz baz istasyonlarının dış aksamını da yapabiliyoruz. Ama şimdie kadar burada baz istasyonunun elektronik parçalarının üretilebildiğini hiç görmedim. Bu konuda devletten birkaç milyon alıp biz de üretebiliyoruz diyenlere hiç inanmıyorum. Huawei, Ericsson ve benzeri firmaların yaptıkları Ar-Ge yatırımını görünce bizim birkaç milyon dolarla onları yakalamış olmamız mantıklı da değil hakkaniyetli de… Bu teşviklerin kapsamını umarım kamuoyuyla da paylaşırlar…
5G mobil elektronik haberleşme altyapısına ilişkin Ar-Ge çalışmalarını destekleyeceğiz
Bu bence hükümet programı içinde en gerçekleşebilir ve önemli madde. Ama bunu nasıl yapacağımızı masaya mutlaka yatırmamız gerekiyor. Geçtiğimiz dönemde 3G ile gelen Ar-Ge elemanları zorunluluğunun sonuçlarını biliyoruz. Hiçbir sonuç üretmedik ortaya patentli ürün de çıkaramadık. 5G için ne yapacağız? Nereye gideceğiz? Nasıl gideceğiz? 5G için şu anda uğraşıp duran ülkeleri nasıl geçecek, en olmadı yakalayacağız? Bunları dinlememiz gerekiyor devlet yetkililerinden.
Spektrum kaynaklarının kullanımında etkinlik sağlayacağız.
Spektrumun etkin kullanılması önemli. Çünkü karasal internet ilerlemediği için havadaki internete daha çok abanıyoruz Üstelik bizim daha ucuza gelsin diye frekansa para vermeyip, biz ihtiyacımız olanı aldık deyip sonrasında ağlaşan operatörlerimiz var. Hepsi için gerekecek…
Ülkemizde internet değişim noktalarının kurulumunu destekleyeceğiz.
Göreceğiz. Zira bu senelerdir söyleniyor. Yaklaşık 10 senedir. Ama ne nokta var ne de değişim. Superonline halarından Türk Telekom hatlarına gitmek Superonline hatlarından Amerika’ya gitmekten daha yavaş. Bu yüzden ülkemde veri merkezleri açılamıyor. Bu yüzten yurt dışına kürekle para veriyoruz. Ama devlet bu paraları yerli telefon safsatalarıyla kurtarmaya çalışıyor. Oysa ülkemin internet sorunsalını halletse belki buna gerek bile kalmayacak…
Sabit ve mobil haberleşme altyapısı olmayan yerleşim yerlerinde altyapı kurulumu çalışmalarına devam edeceğiz.
Ben bunun bir itiraf olduğunu düşünüyorum. Ocak 2012 tarihinde Binali Yıldırım zaten tüm bölgelerin kapsanacağını söylemişti ve ben bunun haberini yapmıştım. Ama görüyorum ki olmamış. Olsa biz bunu yapalım diye tekrar programa koyarlar mı? Aradan 4 yıla yakın zaman geçmiş ve biz hala ülkede kapsma alanını konuşuyoruz. Ben bunu yazmaktan utanıyorum insanlar hala bunu yapacağız demekten utanmıyorlarsa ciddi sorunlarımız var demektir…
Fiber erişim destekleme programı oluşturacağız. Fiber altyapı yatırımlarının artırılmasına önem verecek, hızlı ve kaliteli genişbant erişim yaygınlığını sağlayacağız.
Bence bunu yapmalarına gerek yok. Onun yerine şunu yapsınlar: Bir şirketi diğerlerinin aleyhine koruma bırakılsın. Ülkede herkes istediği gibi fiber çekebilecek hale getirilsin. Belediyelerin bir operatör lehine yaptıkları uygulamalardan vazgeçilsin. Belediyelerin keyfi fiyatlandırma politikaları bırakılsın. Bakanlık üzerinden alınan izinler belediye ütünden alınan izinlerin üstünde sayılsın. Bakanlık herkese eşit mesafede dursun. Kısacası gölge edilmesin başka ihsanı kimsenin istediğini düşünmüyorum.
Bilgi teknolojileri sektörüne yönelik veri altyapısını güçlendireceğiz. Bilgi teknolojileri firmalarının küresel pazarlara açılımını teşvik edeceğiz.
Türkiye bunu hiç yapamadı. Hiç beceremedi. Hep Türk Telekom ve birilerinin gölgesinde onun istekleri çerçevesinde iş yaptı. Bunu yaparlarsa ellerinden öpeceğim. Ama yapamayacaklar. Hem Türk Telekom çok kuvvetli hem devletim çok isteksiz…
Oyun sektörü stratejisini oluşturacağız.
Haydi inşallah. Ancak yukarı çekeceğiz dedikleri sektörler hep aşağı düşüyor. Acaba olduğu hali ve kendi gelişimiyle daha mı iyi? Acaba bunu hükümet programına alınca Minecraft yasaklama becerisi gösteren bir takım bürokratlar işin içine girip oyun dünyamızı başımıza yıkar mı? O kadar çok korkuyorum ki…