Siyasal reklamları reklam kütüphanesine yazacaklar

Facebook’un siyasi reklamlarda şeffaflığı arttırma çabaları küresel bir mesele haline dönüştü. Facebook, şeffaflık araçlarını dünya çapındaki reklam verenlerin kullanımına sundu ve siyasi yayınların izin verildiği sürece reklam yayınlamalarını sağladı. Bu arada reklamın kimin tarafından verildiği de gösterilmek zorunda. Reklamların kendisi, görüntüleme sayısı ve demografik bilgiler gibi verilerle birlikte yedi yıl boyunca bir Reklam Kütüphanesi arşivinde oturacak.

Buna göre, Facebook, Reklam Kitaplığı çerçevesine erişimi genişletiyor; böylece gazeteciler, düzenleyiciler ve diğerleri reklamların sebep ve kaynaklarını araştırabilir.

Ayrıca, dünyanın bazı bölgelerinde reklamlara daha “proaktif” yanıtlar görülebiliyor. Şu an itibariyle, Facebook, Arjantin, Kanada, Singapur ve Ukrayna’da sorunlu ve politik reklamları tespit etmek için bir otomasyon ve insan denetimi karışımı kullanıyor. Arjantin ve Singapur’da bu olay “önümüzdeki birkaç ay” da başlayacak. Ayrıca, araştırmacıların bu ülkelerdeki toplam reklam harcamalarını izlemelerine yardımcı olacak bir Reklam Kütüphanesi Raporu da olacak.

Daha önce olduğu gibi, Facebook, şeffaflık önlemlerinin seçimlerle karışmaya ve başka türlü gerginliklere yol açma girişimlerini yakalamaya yardımcı olacağını umuyor. Facebook, bazı demografik bilgileri hedefleyen masum reklamları istemeden engellerken Mozilla, Facebook’un reklam şeffaflığı kampanyalarını sınırladığı bildirilen tarayıcı eklenti politikaları için yarattı. Bu sorunların küresel ölçekte çoğaldığını görmek mümkün.

Dünyada sosyal medya kullanılarak farklı çevreler seçimlere müdahale etmeye çalışıyorlar. Bu bugün o ülkelerin başına geliyor yarın bizim başımıza gelmesi çok olası… Bu haberleri çok daha yakından takip etmeliyiz…