TBV sıkılana kadar ödül vermeye devam eder

1990’larda bir gazeteci olarak bilişimle uğraşmak gerçekten çok zorlu bir işti. Ortada sizi besleyecek araç ve gereçler yoktu, paranızla dahi satın alıp deneyimleyebileceğiniz donanımlar yoktu, piyasa anlı şanlı büyük firmaların hegemonyası altıda inim inim inliyor ve en ufak bir eleştirinizde tepenize çöken ya da çöktürülen insanlar oluyordu.

Ama 1990’larda bilişimle uğraşan bir avuç bile olmayan gazetecinin en büyük sorunu bu da değildi: O yıllarda biz bilişimin bir haber konusu olduğunu insanlara anlatmaya çalışıyorduk. Gazetelere sunucu kelimesini, internet kelimesini, siber güvenlik ve e-ticaret kavramlarını sokmaya çalışıyorduk.

Havuç yersen kanser olmazsın haberlerinin arasına internet diye bir şey geliyormuş, çok acayip olacakmış diye yazdırmak o kadar zordu ki… Bir de spor sayfalarına tandem yapmak obstrüksiyon gibi kavramları fütursuca koyan gazeteler sunucu ne kardeşim bunu yazarsak annelerimiz anlamaz, şunu daha anlaşılır yaz diyordu. Hayat gerçekten zordu.

O dönemde adında bilişim geçen bir vakıf vardı ve hala da var. Bu vakıf gazete ve gazetecilere bilişim ödülleri vermek gibi harika bir fikir çıkardı. Böylece gazeteler bizim muhabir bilişim alanında ödül almış diyerek en azından bir kez fazla kullanmaya başladı bilişim kelimesini.

Ama sona TBV yönetimi bilişim ödülleri vermemeyi seçti. Gazetecileri iyot gibi ortada bıraktı. Bilişim üstünden bu kadar gelir elde ederken bilişimin yayılmasını sağlayacak bu minicik adımdan imtina etti. Acaba vakıf başkanı ödül vermeye gitmekten sıkıldı da mı öyle oldu, bilişimin basın öneminin olmadığına mı karar verdiler, ödülün tenekesine verdikleri para fazla mı geldi bilmiyorum. Ama bilişimin yayılmasına vurdukları sekte spektaküler oldu.

O zaman eczacılık işinde mahir olan vakıf başkanına bu hareketleri devam ettirin, bilişimle ilgili basın kalmayıp gazeteler buna olan ilgisini kaybedince kına ve benzeri renklendirici materyelleri sıkça kullanırsınız minvalinde yazılar yazdım.

Bugün o gün…

Şimdi bilişim vakfı Kod ödülleri yarışması yapmış, onun bültenini göndermişler. Bültenin noktasına virgülüne dokunmadan sizinle paylaşayım istedim. Lütfen bu gözle okuyunuz.

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından düzenlenen ve Matematik ve Fen Bilimleri alanlarındaki eğitim oyunlarının ve oyun fikirlerinin ödüllendirildiği KOD Ödülleri Yarışması’nın üçüncüsü dijital ödül töreniyle tamamlandı. Etkinlik kapsamında bir konuşma yapan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, yaşadığımız pandemi sürecinin uzaktan eğitimin önemini ortaya çıkarttığını hatırlatarak, uzaktan/evden eğitim alan çocukların öğrenme süreçlerini daha verimli hale getirmenin en etkin yolunun oyun ile eğitim olduğuna inandığını ifade etti.

3 yılda 1000’e yakın başvuru alındı

Eczacıbaşı, “Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen KOD ödüllerinin en önemli amaçlarından biri, eğitim kurumları ve eğitim regülatörleri nezdinde orta vadede KOD Ödülleri’nin oyun ile öğretim konusunda genel kabul görmüş, saygın bir tescil otoritesi olarak yer bulmasıdır” dedi. Üç yıldır süren projede toplamda yaklaşık 1000 civarında başvuru alındığını belirten Eczacıbaşı, tüm adaylara jüri üyelerine ve sponsorlara, destekleri için teşekkür etti.

Küresel başarı yakalayan ve yatırıma dönen projeler

Geçmiş KOD Ödülleri’nin kazananlarının başarı hikayelerinin de anlatıldığı ödül töreninde 2. KOD Ödülleri fikir kategorisi birincisi Bilgen Demirdaş’ın “Sayıların Efendisi” adlı oyunuyla Danimarka’da düzenlenen International Educational Game Competition’da kazandığı birincilikten ve 1. KOD Ödülleri finalistlerinden Flat Games’in yarışma sonrası yatırım aldığından da söz edildi.

Eczacıbaşı Topluluğu’nun ve Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunu üstlendiği, Netmarble Türkiye ve Robincode’un destek sponsoru olduğu yarışmada kazananlar ödüllerini Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı’nın katıldığı törenle aldı.

Oyun kategorisinde “Interscientific” adlı oyunlarıyla Burak Kağan Gür, Ömer Bahadır Karabulut ve Naci Sayıcı birinci olurken, “Simyacılar Kalesi” adlı oyunlarıyla Halil Onur Yazıcıoğlu, Mehmet Can Güler ikinci ve “Matematik Efsaneleri” adlı oyunuyla Baki Şahin Yimencioğlu üçüncü oldu. Fikir kategorisinde ise “Sayı Yerleştirmece” adlı oyunlarıyla Bahattin Aydın ve Kevser Aydın birinci, “Gizemli Elementoslar” adlı oyunuyla Elif Çilek ikinci ve “Prof. Element” adlı oyunlarıyla Münir Nuran, Onur Çağatay ve Necdet Tuna Başsaka üçüncü oldu.

KOD Ödülleri’nde her iki kategoride de kazananlara para ödülü, Pocket Gamer Connects bileti ve Robincode’dan sertifika verildi.