Turkcell çeyrek açıklamasını biz süperiz tadında minik bir basın bülteniyle geçmiş. Turkcell’in yatırımaı sayılarına bakarak o rakamlar hakkında biraz daha fazla bilgi alalım ve hepsini TKNLJ formatında masaya yatıralım:
- Turkcell bir yılda 1,7 milyon faturalı abone kazanmış. Son çeyrek için kazanılan abone sayısını 472 bin olarak veriyor. Ama konu bu kadar basit değil çünkü yıllık 1 milyon faturasız kayıt var… Bir yılda 700 bin abone kazancı güzel ama terimleri doğru kullanmak, bir çeyrekte 472 bin yeni abone kazandık dedirtmemek lazım.
- Turkcell’in abone başı kazancı 196 TL. Bu çok büyük bir para. Ama burada esas konuşulması gereken bir yıldaki artışın 96 liranın üstünde olması. Siz olsanız ne düşünürsünüz? Benim aklıma enflasyon geliyor. Turkcell de bunun vurgusunu sunumlarında yapmış. Diyor ki bizim ARPU’muz yüzde 95,3 arttı, ama TÜFE yüzde 66,8 arttı. Bu bakış açısıyla ya TUİK büyük yalancı, ya Turkcell enflasyonun üstünde inanılmaz zam yapacak kadar kazıkçı, ya da aynı aboneye aldığı parayı iki katına çıkaracak kadar daha fazla para vermesini sağlayacak yepyeni ve yaratıcı hizmetler çıkardı. Ben fiberini, televizyonunu ve telefonunu kullanan yeni hizmetleri çok iyi takip eden bir Turkcell abonesi olarak yeni bir hizmet görmedim.
- Sadece fiber parasına bakalım, çünkü bunun da TÜFE ile kıyaslaması var. Tabloya baktığımızda ARPU artışı geçen sene enflasyonun altındaymış. Sonra artmış, artmış ve enflasyonun 13,7 puan ütüne çıkmış. Burada konuştuğumuz tek konu bireysel fiber olduğuna göre Turkcell enflasyonun üstünde zam yapmış gözüküyor. Ya da belki de TUİK yalan söylüyordur. Başka bir şey gelmiyor aklıma…
- Data kullanımı mobil telefonda bir sene içinde yüzde 10 artmış. 4G kullananlarda bu oran yüzde 8 civarında.
- Her üç fiber abone kullanıcısının ikisinde TV+ hizmeti kullanılıyor. Bu belki de en önemli rakamlardan biri…
- Turkcell bir telefon firması olarak kredi dağıtıyor. Bunun sebebini ve kabulünü çok iyi anlayamıyorum. Ama şöyle bir gerçek var: Turkcell 6,1 milyar TL kredi dağıtmış. Risk maliyeti yüzde 1,7 gözüküyor. Bu ne demek biliyor musunuz? Ulaşabildiğim ve internetten teyit edebildiğim 2023 yılı rakamlarına göre Türkiye İş Bankası kredi risk maliyeti yaklaşık %3.5 civarında. Garanti BBVA %4, Akbank %3.8, JPMorgan Chase %1.5, Wells Fargo %1.7, Deutsche Bank %2.2… 20 bin liranın altında verdiği kredilerde yüzde 10,2 ile Türkiye lideri. Ama hala bir telefon operatörünün neden bankalarla kredi rekabetine girdiğini anlayamıyorum. Şimdi İş bankası da baz istasyonu dikse iyi mi olur? Bir dakika dikmişti zaten, ama onlar büyük patladı…
- Faiz ve vergi öncesi kar yüzde 23,2 artmış. TUİK enflasyonuyla bile enflasyona yenilmiş sayılıyorlar. Bu arada çalışanlarının maliyetinin düşmesine rağmen olay bu…
- Şirketin net borcu 33,4 milyar TL. Bu sene 804 milyon dolarlık borç ana para ve faiz ödemesi var. Gelecek sene bu rakam milyar doları buluyor. Allah kolaylık versin, döviz kurlarını olduğu yerde durmaya ikna etsin…