Türkiye’nin kısa telekomünikasyon tarihinden notlar

İşletmecilerin Net Satış Gelirleri

İşletmecilerin net satış gelirlerine 2004 yılından itibaren bakınca bayağı konuşacak bir konu çıkıyor. Mavi çizgi, Türk Telekom, devletten aldığı gazla rakiplerine karşı inanılmaz şekilde avantajlı görünüyor başlarda. Ama sonra 2005 yılında bir şey oluyor: Türk Telekom özelleşiyor. Halk olarak sevinmemizi hakkaniyet adına sinir olmamazı gerektiren bir olay gerçekleşiyor: Türk Telekom’un daha fazla kazanmasına izin vermiyor devlet özelleşmenin ardından. E sen kazanırken iyiydi diyemiyor tabii şirketi satın alan yabancı ortak. Sonrasında hep yatay hep yatay bir seyir izliyor satışlar. Ama belli ki daha fazla artmayacak artık onun net satışları…

Turkcell, sarı çizgi trendi çok acayip. Hep yukarı en yukarı bakış açısı var. Her ne kadar bunun karlılığa etkisi her zaman aynı olmasa da satışlarını hep en çok artıran şirket oldu. 2004 yılında Türk Telekom ile arasında 1,5 milyar TL fark varken 2014 yılında bu farkı kendi lehine 2,5 milyar TL’ye çevirmeyi bildi. 2007 yılından sonra tartışmasız lider oldu.

Vodafone trendleri çok enteresan. 2006 yılında Telsim’i devraldı. Devlette kaldığı öncesi aylarda satışları düştüğü için bir ara Avea ile başabaş duruma geldi. Ama sonrasında gaza basarak ciddi bir zıplama yaşadı. Ama o zamanki yanlış stratejiler yüzünden 2009 yılında tekrar Avea ile başa baş seviyesine geldi. Sonra aradaki mesafeyi açarak büyüdü de büyüdü. 2009 yılındaki numara taşınabilirliği ve 3G gibi trendleri iyi yakaladı. Herkes dururken o arayı açmayı bildi. Bu yüzden de 4G gibi bir dönemi iyi değerlendirmesi beklenebilir.

Avea hemen her zaman büyüdü. 2004 yılında resmen kurulduğu için bu tabloyu o tarihten itibaren başlatmakta fayda gördüm. Hiç zılama yapmadı, inanılmaz bir büyüme kaydetmedi. Ama her daim büyümeyi bildi. Ancak bu büyüme çok açık bir biçimde görülüyor ki rakipleri büyük hatalar yapmadığı sürece onun üçüncülük konumunu değiştirmeyecek.