Geçtiğimiz yıllarda Çin ve Türkiye gibi ülkelerin hukuk sistemlerinin Google ile yaşanan sorunlar kullanıcı sayısı çığ gibi büyüyen ve içinde cumhurbaşkanlarının da yazdığı Twitter’a ders oldu. Twitter ülkelerin isteklerine göre o ülkeye özel olarak bazı mesajları kaldırabileceğini söyledi.
Daha büyük kitlelere ulaşmak amacıyla ifade özgürlüğünü biraz daha aşağı çeken Twitter, sansürcülük suçlamalarına katılmadığını belirtti. Belli başlı bazı ülkelerin hukuk sistemlerine uyabilmek için bu kararı aldığını belirten yetkililer, bu mesajların aslına sansürlenmediğini, silinmediğini, sadece o ülkenin hassasiyetlerine uygun olarak o ülkede görünmez hale getirildiğini vurguladı.
Twitter da aynı Google’ın yaptığı gibi belli içeriği sansürlediği ülkelerde o içeriğin olması gerektiği yerde bir sansür mesajı yayınlayarak okurları uyaracak.
Twitter’ın politikalarının belirlenmesinde Google ile benzerlik göstermesi şaşırılacak bir konu değil. Zira Google’ın uzun süre başını ağrıtan yayımcılık politikalarının değişmesinde rol oynayan Alexander Macgillivray, artırk Twitter’da çalışıyor ve orada bu işlevi üstleniyor.
100 milyon kişiden bir milyara çıkmayı hedefleyen Twitter bu amaçla tweetlerin kontrolü için kelime temelli bir filtre sistemi de geliştirmeyi hedefliyor. Bu sayede Çin gibi şu anda bloklandığı ülkelerde de hizmet verebilmeye başlanabileceği belirtiliyor.