Sosyal medya devleri bir bir halka arz edilirken, ayakta nasıl duracakları merak konusu. 2004’te Google’ın 1,9 milyar dolarlık halka arzından sonra sosyal medya mecraları arasındaki en yüksek meblağ 1 milyar dolar ile sosyal oyun platformu Zynga’dan geldi. Facebook’un bünyesinde ortaya çıkan Zynga’nın Facebook’tan önce halka açılması da oldukça enteresan bir durum.
Aylık 232 milyon aktif kullanıcısı olan sitenin popüler oyunları CityVille, FarmVille, Mafia Wars, Empires & Allies gibi oyunlar olurken Facebook, Google+, MySpace, Yahoo, iPad, iPhone ve Android gibi pek çok platformda oynanabiliyor olması çok daha geniş kitlelere hitap etmesini sağlıyor. Halka arzdan gelecek sermayenin şirkete katma değer sağlayarak büyümeye hızla yardımcı olması beklenirken halka arzlarda uzun vadeli başarının garantilenmediği de ortada.
Halka arzın gerçekleştiği ilk günde beklenmedik bir düşüş yaşayan Zynga’nın CEO’su Mark Pincus, bu girişimi uzun zamandır düşündüklerini, bir günlük değişikliklerin kararlarını etkilemeyeceğini, bunun uzun vadeli bir strateji olduğunu belirterek sakin bir tavır sergiledi. Renaissance Capital’den yapılan açıklamaya göre 2011’de halka açılan 125 şirketin yüzde 70’i şu anda halka arz edildikleri fiyatın altından işlem görüyor.
Bunun yanı sıra, Kasım ayında halka arz edilen bir diğer internet şirketi Groupon ile bazı kıyaslamalara gidilmesi gerekiyor. Perşembe günkü piyasa değeri 7 milyar dolarken bu oran Groupon’un yaklaşık yarısı gibi bir değerine denk geliyor. Ancak Groupon’un piyasa değeri daha fazla olmasına rağmen yalnızca yüzde 5,5’ini halka açması aslında yüzde 14,3’ünü halka açan Zynga’yı düşündürtmeliydi.
Burada Zynga’nın dikkat etmesi gereken bir şey vardı ki, oran olarak hisselerini ne kadar fazla oranda halka açarsa, o kadar fazla parçadan oluştuğu için çok fazla günlük alım satıma maruz kalacaktır. Bu da günlük dalgalanmaların diğer şirketlere göre hisselerinde daha çok olacaktığı anlamına geliyor. Dolayısıyla bu sık yaşanacak değişiklikler yatırımcıları tedirgin edip bir anda ellerindeki kağıtları ellerinden çıkarmak istemelerine ve şirketi de piyasayla beraber kolayca alt üst edebilir.
Frost & Sullivan’ın sosyal medya global direktörü Jake Wengroff’a göre halka arz iş modeli oldukça basit ve herkes tarafından da kolayca anlaşılabiliyor. Tüketiciler şirketin hisselerini satın alıp şirkete ortak olarak sermaye kaynağı sağlıyor ve gelirden de buna göre pay alıyor. Aslında karşılıklı çıkar ilişkisine dayalı güzel bir sistem ama piyasanın ve şirketin istikrarına son derece bağlı oluşu cabası. Kaldı ki sosyal medyanın nereye gittiğinin henüz elle tutulur verilerle ölçülemiyor olması da bu sektöre yapılan yatırımları oldukça riskli kılıyor aslında.
Wengroff, Zynga’nın 1 milyar dolarlık bu açılımının şaşırtıcı olmadığını söylerken Zynga’nın işletmeler arası ve profesyoneller piyasasında da yer alarak hizmet alanını genişletmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda IBM, Cisco, HP ya da Alcatel-Lucent gibi teknoloji devlerinin de sanal oyunlar alemine girmeleri gerektiğini savundu. Böylece sanal ortamda iş planı rekabeti, çalışanlar ve diğer herkese kendi girişimlerini deneyimleyerek sermaye sağlayıcısı gibi rollerin bulunduğu ortamlar oluşturulabilir.
Zynga’dan önce Mayıs ayında LinkedIn, 4 Kasım’da da Groupon, Google’dan sonraki en büyük açılımla gelerek, hisselerini halka açtı. Ancak Zynga şu anda Groupon’u halka açtığı meblağ oranında geçti ve Google’dan sonraki ikinci büyük halka arzı yapan şirket konumunda. 2012’nin ilk çeyreğinde de Facebook’tan benzer bir girişim piyasada beklentileri bir hayli yükseltiyor çünkü Facebook 10 milyar dolar gibi bir açılımla Google’ın da önüne geçecek.
Groupon daha ilk ayında halka arzdan 700 milyon dolar gelir elde ederken Zynga’nın 2010’da yıl boyunca elde ettiği net kâr 96 milyon oluyor ise bu halka arzın gerçekleşmesi için sağlıklı koşulların sağlandığını söylemek çok da mümkün olamıyor. Cowen & Co analisti Doug Creutz’a göre Zynga, Facebook oyunlarındaki mevcut liderliğini aynı hızla devam ettiremeyecek. Zynga’nın pazar payı günlük kullanıcı bazında yüzde 50’den yüzde 38’e gerilemiş durumda. Tüm bu önemli ve olumsuz işaretlere rağmen Zynga neden böyle bir girişim yaptı bilinmez ama hep beraber göreceğiz.
Sterne Agee’den Arvind Bhatia ise Zynga’nın ilk günündeki düşüşü ile ilgili yorum yapmazken, Zynga için kötü geçen bir yıl Facebook için iyi bir yıl oldu. Çünkü Facebook, siteye uygulama geliştiren yazılımcılardan yüzde 30 kesinti alıyor. Bu da demek oluyor ki FarmVille’in kazandırdığı her 1 dolar’ın yüzde 30’u Facebook’un kasasına gidiyor.
Sosyal medyanın yeni sermaye kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu belirten Wengroff, halka arz sayesinde hem şirketler kaynak sağlamış oluyor hem de işlemlerinde çok daha şeffaf ve tutarlı ilerleyişler gözlemlendiğini belirtti.