Elektronik yayınlardan KDV kalkıyor

ekitapÜlkede kimse kitap okumuyor, bunun sebebi kitapların ulaşılamaması derken elektronik yayınları icat ettik. Kitaplar pahalı elektronik yayınlar bunun parasını düşürür derken bir de baktık ki elektronik yayınlarla basılı yayınlar birbirinin aynı fiyatına gelmiş. Bunun birçok sebebi vardı ama basılı kağıdın elektronik ortama bir kez atılan kitapla aynı olması mevcut tüm yayıncı ve dağıtımcıların ayıbıydı.

Neyse kimse yoğurdum ekşi demedi ve olayın suçlusu KDV olarak ilan edildi. Devlet bunun üstüne giderek biraz da anlamsız bir kanun tasarısına imza attı: YAYFED Başkanı ve Zambak Yayın Grubu Genel Müdürü Bayram Murat, elektronik yayınlardaki KDV oranlarının düşürülmesi çalışmalarının başarıya ulaştığını belirtti. KDV oranlarının e-kitapta yüzde 8e-dergi ve e-gazetede yüzde 1 olarak uygulanacağını belirten Murat, bunun bugüne kadar yüzde 18 olduğuna dikkat çekti. KDV oranlarındaki düzenleme 1Aralık itibarıyla Resmi Gazete’de yayınlandı ve 2 Aralık tarihi itibariyle yürürlüğe girdi.

Bu noktada TKNLJ tarzında sorularımızı dile getirelim. Bakarsınız devletimizin düşünmediği noktaları dile getirmiş oluruz:

  • Kanun maddelerindeki e-kitap ve benzeri yayınlar neleri kapsıyor? Örneğin kitap olarak hazırlanmış bir mobil uygulama bu kapsama girer mi?
  • Bir kitap ya da gazete yaptık diyelim. Bunun arasınaki farkı kim çözümleyebilecek? Gazeteye yüzde 1 KDV, kitaba yüzde 8 vermek bu anlamda çok mantıksız değil mi? Bir sefer okunacakçok sayfalı az resimli bir gazete yaptım dersem “hayııır bu kitap” diyecek insanla tanışmak istiyorum
  • Devlet bunlarla uğraşırken bir yandan da büyük resmi görüp “bebeğim 15 liraya sattığın kitabın içinden kağıt masrafını çıkarıp bunu 14.75’e nasıl satıyorsun diye sormalı günün birinde. Bunu merktan dahi olsa sormalı
  • Devlet eğer gerçekten kitap yazılmasını istiyorsa yayınevlerinin yazarlara verdiği paraları da tartışmaya açmalı. Devlet değil mi? Birilerini koruması gerekmiyor mu? 10 liralık kitaptan 75 kuruş alan vatandaşının arkasında durmalı.
  • Devlet belli bazı kurumların elektronik ortamda barınmasını sağlamaktan geri durmalı artık… Fatih Projesi gibi etkinliklere girecek elektronik yayıncıların sayısını ve isimlerini gözden geçirmeli. Tek bir firma ya da tek görüşe sahip firmalar burada olmamalı…