Geçtiğimiz haftalarda Google bir duyuru yaparak yerel seçimler için bir adres hayata geçirdiğini dile getirdi. Adres öyle acayipti ki hem haber getiriyor, hem genel bilgi veriyor hem de belediye başkan adaylarını canlı sohbetlerle halkla buluşturup mümkün olan en üst düzeyde etkileşim kuruyor.
Bunun haberini aklımdaki soruları bizzat Google ekibine ileterek yapmaya karar verdim. Çünkü yazdığım ve daha da yazacağım gibi geleceğin medyası burada bir yerlerde karşımıza çıkacak. Daha demokratik olmayacak belki, daha da açık olmayacak ama farklı bir medya olacak.
Google’a bu kapsamda projenin ana fikrini sordum. Bu yerel seçimleri vermek için Türkiye mi öneri getirdi yoksa Google globalin fikri miydi… Google buna şöyle cevap verdi:
– Dünyanın farklı ülkelerinde genel, başkanlık seçimleri dönemlerinde bu tür çalışmalar yapıyoruz. Ancak bunu yaparken içerik ve sayfa tasarımı açısından yerel beklentileri karşılamaya önem veriyoruz. Bir süre önce Fransa ve Almanya’daki seçimlerde benzer uygulamalar hayata geçirildi. Dünyada var olan bilgiyi erişilebilir kılarak kullanıcılara fayda sağlayabilmek misyonumuz doğrultusunda Türkiye’de de yerel seçimlerle ilgili ihtiyaç duyulabilecek bilgileri Yerel Seçim 2014 portalı altında toparladık.
– Bu, globalde Google.org ekibi tarafından geliştirilen bir proje. Bu projeyle sadece bu bilgiyi dünyanın neresinde olursa olsun herkese erişilebilir kılmak amaçlanıyor.
Canlı seçim sonuçlarını paylaşacağımız 30 Mart gecesinde tüm partilerin sonuçları harita üzerinden paylaşılacaktır.
Halk buraya nasıl katılımda bulunabilir sizce? Bu sorunun cevabı da benim için çok önemliydi. Google bunun için dedi ki:
Web, birçok alanda olduğu gibi politika iletişimi ve etkileşiminde de güçlü bir araç. Online dünyada oluşturduğumuz bilgi portali ile seçmenlerin seçimler ile ilgili merak ettikleri bilgiye hızlı ve kolay erişimini sağlarken, adaylara da seçmenleri ile etkileşim kurmalarına imkan tanıyacak araçları sunuyoruz. Kullanıcılar seçim sohbeti için takvimlerine hatırlatma koyup, sohbet yayınlarını Google+ etkinlik sayfasından veya YouTube kanalından canlı olarak izleyebilecekler.
Bu iş birçok anlamda geleceğin medyası olmaya aday. Ama konvansiyonel medyadan nelerin farklı olması gerektiğinin şartlarını şimdiden net bir biçimde koyabilmemiz lazım. Maddelerle sıralayalım:
- Bu işi yapanlar iktidar partisinin de bağımsız adayın da yanında aynı seste olmalı. Başbakanın yanında durduğu adamla sokaktaki adamın sesi aynı gürlükte çıkmalı.
- Herkes tarafından erişilebilir olmalı. Halktan biri ben de adayım dediğinde sistemin içine hızla girebilmeli.
- Google’ın arama motorlarının farklı güçleri böylesi projelerde ortaya konabilmeli. Örneğin seçim sonuçları Anadolu Ajansı gibi kurumların insafından çıkarılmalı, bu sonuçları verecek farklı ortamlar yaratılmalı. Ne bileyim sandık başındaki insanların sonuçları belli bir sisteme atabilmesi sağlanmalı…
- Şu andaki bakış açısı çok iyi gelecek vaadeden bir sistem. Ama şu anda geleceğimizi kurtaracak bir sistem olmaktan uzak sadece ana akım partileri kucaklayan görünüşüyle…