Kahraman yerel gazeteler süper internete karşı

A.B.D.’de yerel gazeteler internet ile olan savaşta zayıf düşüyor ancak internet, gazetelerin yerini doldurabilecek mi o meçhul. 2 binin üzerinde yetişkinin katıldığı bir araştırma sonucunda katılımcıların yüzde 69’u bölgelerindeki yerel gazetenin bitişinin hayatlarını hiç etkilemeyeceğini ya da çok az etkileyeceğini düşünüyor. Ancak yine de suç, vergi, yerel yönetim aktiviteleri, okul, yerel siyaset ve yerel iş alanları gibi kategorilerden oluşan 16 konunun 11’inde yerel gazeteler halen daha en popüler kaynak olma özelliğini koruyor.

Yerel gazetelerin önemini, internet karşısında kaybetmesi aslında çok da şaşırtıcı olmayan ancak biraz içimizi burkan bir hadise. Bunun yanı sıra, yerel haberlerde en popüler olan hava durumu ve son dakika haberlerinin verildiği mecra ise televizyon. Televizyonun aksine gazeteler daha küçük ve farklılaşmış gruplara hitap ediyor. Dolayısıyla gazetede yaşanan bölünme TV’de pek yaşanmıyor. Haliyle de yerel gazetelerin yaşadığını yerel TV’ler aynı vuruculukta yaşamıyor.
Araştırmacıların endişesi yerel gazeteler kapandığında, ya da daha gerçekçi olup yerel gazeteler kapandığı zaman diyelim, vergi, bölgesel sorunlar ya da eğitim gibi konulara kimin eğileceği yönünde. Gazeteler ortadan kalktığında dijital kaynaklar aynı hassasiyette olacak mı henüz bilinmiyor.
AOL (America Online) adlı bir zamanların internet devi, şimdiyse ayakta kalmaya çalışan küçük bir dev olan web sitesi ise 800’ü aşkın yerel web sitesi ile aynı yerel gazetelerdeki içerikler ile bu boşluğu doldurmaya çalışıyor ama elle tutulur bir kârlılık görünmediği gibi bu sayfalara ilgi de oldukça düşük seviyelerde seyrediyor.
Genel kanının aksine ise sosyal medya hala daha pek çok yetişkin için önemli bir bilgi kaynağı olarak ilk akla gelen araçlardan biri değil. Katılımcıların yalnızca yüzde 2’sinin aklına restoran ya da topluluk aktiviteleri dendiğinde sosyal medya kaynak olarak geldi. Yetişkinler için internet bu 16 konunun yalnızca 5’inde kaynak olarak akla geliyor.
Gençlerde ise durum hayli farklı; 40 yaş altındakiler 12 kategoride interneti bir kaynak olarak belirtti. Genci yaşlısı internet kullanıcısı olan Amerikalıların yüzde 79’u ise internetin gazetenin yerini aldığını düşünüyor. Aynı kesim yerel haberler haricindeki tüm kategorilerde interneti kaynak olarak bir ya da ikinci sırada gösterdi. Yerelde nedense internetin gücüne pek inanılmıyor.
A.B.D.’deki okur-yazarlık oranının, Türkiye’den daha iyi bir seviyede olsa da pek çok Avrupa ülkesinden de oldukça geride olduğunu bilmekte yarar var. Dolayısıyla zaten nüfusun yüzde 3 gibi önemli bir bölümünün okur-yazar olmayan, kuvvetle muhtemel kasaba ve banliyölerde yoğunlaşmış yerel gazeteler de biterse ne olacak bu Amerikalıların hali diyor insan kendi kendine. Dolayısıyla Amerikalılar için bile önemli bir bilgi ve eğitim kaynağı olan yerel gazetenin bitmesi bazı şeyleri Amerikalılara belki daha iyi gösterir, kim bilir.