Yazı yazıldıktan sonra kaynağından arandım ve konuyla ilgili bilgilendirme aldım. Yazının bazı yerlerinde üstü çizili alanlar göreceksiniz ki bunlar sonradan düzeltmedir. Akil insanlar konuşmaya başladılar ki bu da bizim sektörümüz için önemli bir gelişmedir. Benim tek ve en büyük derdim “açık iletişim”… Herkesin kesin ve net bir dille derdini dile getirebilmesi. Bunları yaparken de hep kendimize ve birbirimize bunu kim niye hangi motivasyonla söylemiş sorusunu yöneltelim. Çünkü kainatta bu konuda yüzlerce doğru cevap var ama pek az doğru soru var.
MOBİLSİAD Google ile karşı karşıya gelmek istemiyor olabilir ben buna saygı duyuyorum ama hem satırları hem de satır aralarını okuma yeteneğim olduğu için bazı şeyleri olduğu gibi bırakıyorum. Sonuçta gelen yorum şu: Biz Google’a direkt savaş açmıyoruz, biz Google’a dava açmıyoruz. Dava benim çıkarımım. Savaş açarsanız bunun yolu dava da açmaktır. Ama “açmıyoruz” dedikleri durumda çıkarımlar susar kaynağın sesi konuşur. Dava açarlarsa ben daha yüksek sesle konuşma hakkımı saklı tutarım.
Yazıdaki kutu, noktasına dokunmadan MOBİLSİAD’ın basın açıklaması, kalanlar benim yorumlarımdır…
MOBİLSİAD bir sivil toplum kuruluşu. 2009 yılında 24 üye ile kurularak faaliyete geçen ve bünyesinde mobil katma değerli servis sektörünün temsilcilerini barındıran “Mobil Servis Sağlayıcı İş Adamları Derneği” haberleşme, bilişim ve medya sektöründe “mobil teknoloji platformu” üzerinden katma değerli servis, ürün, hizmet ve teknoloji üreten ve geliştiren işletmeciler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini oluşturmak üzere kuruldu.
Dernek başkanı, derneğe hiçbir şirket üstünden değil gerçek kişi olarak katılmış olan Prof. Dr. Kerem Alkin. Derneğin bünyesinde GSM şirketlerine yakınlığıyla bilinen kurumlar var. İsmen söylemeye gerek yok girin bakın üyeler kısmına, görün kimin kim olduğunu…
Google ile devletimizin yaşadığı sürtüşme ve yakınlaşmaları sizlere buradan yazmıştık. Acaba devlet bu konuda bir adım atmayacak mı, neden Google toplantısına tam kadro gidip şirinlikler yapıyorlar diye kendi kendimize sormadan edememiştik. Meğerse bambaşka bir taktik olayına girmişler: Bundan sonra onlar Google’a yakın gelecek, bunun yerine çevrelerinde yakın bildikleri dernekleri Google’ın üstüne salacaklarmış…
Nitekim bugün MOBİLSİAD kendilerinden hiç beklenmeyecek ve şimdiye kadar hiçbir konuda yapmadıkları sertlikte bir basın açıklaması yaparak Google’a içinde Google’ın da olduğu global mobil dünyaya cephe açtı. Dedi ki:
40 milyon dolarlık mobil uygulama pazarının yüzde 80’ini Apple, Android ve Blackberry’ye kaptıran mobil servis sağlayıcıları, Türkiye’de hiçbir vergi ve düzenlemeye tabi olmayan global işletim sistemleri uygulayıcılarına savaş açtı. Sektör, Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya şikayette bulunacak.
40 milyon dolarlık rakama ulaşan mobil uygulama pazarının yüzde 80’ini Apple, Android ve Blackberry’ye kaptıran Türk mobil servis sağlayıcıları, Türkiye’de hiçbir vergi ve düzenlemeye tabi olmayan global işletim sistemleri uygulayıcılarına karşı mücadele başlattı. Konuyu Maliye Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu’nun (BTK) gündemine taşıyacaklarını belirten MOBİLSİAD Başkan Yardımcısı Burak Kır, “Piyasadaki Türk oyuncular sattıkları her ürün için neredeyse yüzde 60’ın üzerinde vergi ödeyip, telekomünikasyon ile ilgili düzenlemelere uyma zorunlulukları varken, pazarın önemli bir kısmına sahip olan global oyuncular vergi edemedikleri gibi herhangi bir düzenlemelere de tabi değiller. Devletimizin önemli bir vergi kaybına neden olan bu durum, Türk firmaları açısından ise haksız rekabete neden oluyor. Konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyarak, sorunun bir an önce çözülmesini isteyeceğiz” dedi.
Cep telefonu teknolojisinde yaşanan hızlı gelişimi değerlendiren MOBİLSİAD Başkan Yardımcısı Burak Kır, “Yeni bir dünya ile karşı karşıyayız. Bunun adı Akıllı Cihazlar Dünyası. Türkiye bu süreci 2007 yılından itibaren yaşamaya başladı, ancak 2012 yılında bu alanda zirve yapmış bulunuyoruz. GSM operatörlerin ellerindeki telefonların yüzde 20’si akıllı telefonlardan oluşuyor ve satılan cep telefonlarının yüzde 50’sini akıllı telefonlar oluşturuyor” dedi. 10 yıl içerisinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanılan tüm cep telefonlarının akıllı cihazlardan oluşacağını ifade eden Burak Kır, “Türkiye özellikle global oyuncular için gerek vergisel gerekse de hukuksal düzenlemeleri bir an önce hazırlamak ve uygulamak zorunda” dedi.
Akıllı telefonlar sayesinde artık cep telefonlarından yapılan işlemlerin daha kolay ve hızlı olduğuna dikkat çeken Burak Kır, “Spor, bilgi eğlence, oyun, müzik ve mobil ticaret hizmetlerini artık akıllı telefonlar sayesinde rahatlıkla yapabiliyoruz. Bu tüketicilere önemli bir avantaj sağlarken, piyasa oyuncuları olan bizleri haksız rekabet ile karşı karşıya bırakıyor” dedi. Türkiye mobil uygulamalar pazarında Türk şirketlerin yanı sıra aralarında Appe IOS, Android ve Blackberry’nin de bulunduğu global oyuncuların da bulunduğunu ifade eden Burak Kır, “Şu anda akıllı telefonlar üzerinden satılan uygulamalar pazarının yüzde 80’i global oyuncuların elinde. Ancak onların hiçbir vergi, kanun veya düzenlemeye tabi değil iken, Türk şirketler ise 1 TL’lik ürünün neredeyse yüzde 60’ını KDV, ÖİV ve diğer vergiler şeklinde devlete ödüyor” dedi.
Türk şirketlerinin hiçbir şekilde devlete vergi ödemekten kaçınmadıklarını, Burak Kır, “Global oyuncular mademki, Türkiye’de iş yapıyorlar, o zaman bizler ile aynı şartlarda çalışacaklar. Eğer onlar da bizler gibi vergi ve kanunlara tabi olurlarsa, devletin bu alandan aldığı vergi gelirleri ikiye katlanır. Bizler için ise pazardaki haksız rekabet ortamı giderilmiş olur” dedi. MOBİLSİAD olarak önümüzdeki günlerde bu konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyacaklarını açıklayan Burak Kır, “Biz kesinlikle, global şirketler burada olmasın, pazarımızdan çekilsinler, demiyoruz. Onlara tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de ihtiyacı var. Ancak, eşit şartlarda rekabet etmek bizim de hakkımız” dedi. Devletin bu konuda adım atmasını beklediklerini söyleyen Burak Kır, konuyu Maliye Bakanlığı’na ve BTK’ya taşıyacaklarını belirtti. Bu konuda adım atılmaz ise, Türk şirketlerinin hayatta kalabilmek ve global oyuncular ile aynı şartlarda rekabet edebilmek için yurtdışına taşınacağına dikkat çeken Burak Kır, “Firmalarımız maalesef buna mecbur kalacak. Kaldı ki, sektörümüzde bu yönde hareketlere şimdiden rastlamaya başladık” dedi.
Burak Kır aynı zamanda Tikle isimli mobil uygulamalar geliştiren şirketin yetkilisi. Global dünyayı biliyor aynı tüm MOBİLSİAD üyeleri ve başkanları Prof. Dr. Kerem Alkin gibi. Global dünyada şirketler birden fazla yerde vergilendirilmiyor. Dernek yakınırken aslında hükümete karşı büyük bir pot kırıyor ama ana fikir o olmadığı için kimse bunun farkında değil: Biz 1 TL’nin yüzde 60’ını vergi olarak veriyoruz, onlar vemedikleri için bize karşı avantaj sağlıyor diyorlar. Ama yanlış yere saldırıyorlar. Burada sorun onların yüzde 60 vergi vermemesi değil, Türk firmalarının dünyanın global aktörlerinin verdiğinin dört katı fazla vergi vermesinde yatıyor. Bunu eleştireceklerine nerelere gidiyorlar.
Herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi ve aşağıdaki şu soruları cevaplayabilmesi gerekiyor: (Ben onlara bu soruları yazılı bile göndermekten yana değilim bu soruların onların kafasında zaten şafaklar gibi dalgalanıyor olması gerekiyor)
- Şimdiye kadar Google ve Apple’ın yaptığına benzer bir işletim sitsemi çalışması yapılmış mı Türkiye’de bu kadar birikimli Türk firmaları tarafından?
- Yapıl(a)madıysa bunun sebebini biraz da o fahiş vergilerde aramak gerekmez mi?
- O Google’ın açık kaynak kodlu işletim sistemi olmasa şimdiye kadar MOBİLSİAD üyelerinin hangileri kaç kuruş para kazanabilirdi acaba? Örneğin eskiden Nokia’nın işletim sistemi varken ne yapabiliyorlardı hiç uygulama satabilmişler miydi? Yoksa logo melodi gibi yalan dolan geçici uçucu şeylerden mi para kazanıyorlardı?
- Dünyayla rekabet etmenin yolu dünyanın şirketlerinin bu ülkede vergi vermesi midir? Burada yapılmak istenen otomotiv piyasasının kazanımı mıdır? Yıllardır biz bu ülkede fahiş vergili yabancı otolara bindik. Sonra dünyanın kaliteli otomobillere verdiği fiyatları teneke otomobillere vererek yıllarca Türkiye’de sürüm sürüm süründük. Mobil dünyada da bunu mu istiyoruz?
- Android’e vergi geldiğini, ve 400 TL’ye satılan cihazların 750 TL’ye satıldığını düşünelim. Kimse almayacak ve ülkedeki Android kullanımı düşecek. O zaman bu kadar şirket kimin için ve niye kodlama yapacaklar?
- Madem
Googleglobal mobil dünya şirketleri bu kadar tü kaka idi, neden FATİH projesinin tüm yükü onların sırtına bindirildi? Sonradan mı farkına vardılar?
Bizim kafa yapımız, eğitimimiz, yetkinliğimiz ve hatta bilgi birikimimiz dünyayla savaşmaya yeterli. Sonuçta devrim otomobili yapar gibi sıfırdan başlamıyoruz işe. Böylesi katakullilere ihtiyacımız yok. Bu anlamda MOBİLSİAD’ın ve arkasındakilerin devlete bu derece yakın olmaya çalışmasını, onların tetikçisi gibi çalışmasını esefle karşılıyorum.
Umarım akil insanlar bu konuda fikirlerini beyan ederler.