Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlere zorunlu bir iş yapma listesi getirdi. Bu listede öğretmenlere çocuklara blog açması, e-portfolyo oluşturması, akıllı tahtalarda öğretim vermesi gibi zorunluluklar getiriliyor. Bunları TKNLJ formatında inceleyelim MEB’in ülke gerçeklerinden ne kadar koptuğunu hep birlikte kavrayalım…
- Bu ülkede okullarda kaç tane bilgisayar var? Okullardaki bilgisayarlar ne kadar iyi çalışıyor? Bilgisayar laboratuvarlarına giriş için izin var mı?
- Blog açmak gerçekten çok güzel. Ama blog açmayı öğretmenler biliyor mu? Çocuklara bunu nasıl gösterecek öğretmenler?
- Blog açmak için milli eğitim bir yer vermiyor. Bu çocuklar blogları hangi sistem üstünde nasıl açacak? Bu konuda bir yönlendirme yok.
- Okulların kaçında doğr dürüst ve yeterli internet var? Çocuklara bu zorunluluğu evinde bilgisayar nasıl olsa vardır diye mi veriyorsunuz?
- Çocukların kaçına tablet verdiniz? Kalanlar ne olacak?
- Çocuklar bunu yapamazsa suç öğretmenlerin mi olacak? Biz öğretmenlerimize bu egitim yatırımını yapmadan bunu onlardan nasıl istiyoruz?
- 40 çocuğa bakan öğretmenlerin her çocuğa bir blogla uğraşması harika ama 300 çocuğa bakan gariban öğretmenlerim ne yapacak?
- Çocuklardan video blog hazırlamaları isteniyor. Hangi aletlerle? Hangi video çekim sistemiyle?
- Çocukların e-portfolyolarını DVD’ye basmaları isteniyor. Hangi bilgisayarlarla? Hangi DVD yazıcılarla? Hangi yazılımlarla?
Yine her TKNLJ yazısında olduğu gibi eleştirmek değil öneri getirmek de bizim işimiz olsun:
- Öncelikle öğretmenlerin tamamına internet ve benzeri teknolojiler için kesintisiz eğitim verilmeli
- Her okulda her öğrencinin kullanabileceği kadar bilgisayar ve yeterli internet verilmeli
- Çocukların toplu olarak blog açacakları sistemler kurulmalı ve bunların kolay yöntemleri arayüzleri hazırlanmalı
- Çocukların doğru yazdığı yazılar öne çıkarılmalı ve çocuklar yazmaya teşvik edilmeli
- Çocukların bu işleri yapabilme imkanı olmayan okullarda bu sistem acilen geri çekilmeli ki çocukların hevesleri kırılmasın…