Çocuklara Facebook’u yasaklamayın, anlatın

Kaspersky firmasının sahibi Eugene Kaspersky, Oğlu Ivan Kaspersky’nin geçtiğimiz günlerde kaçırılması konusuyla ilgili olarak kaleme aldığı yazısında, oğlunu kurtarmak amacıyla gerçekleştirilen operasyonun kimse yara almadan başarıyla sonlandırıldığını ve suçluların yakalandığını vurguluyor. Eugene Kaspersky ayrıca oğlunu kaçıranların av olarak gördükleri kişilerin bilgilerini ve günlük rutinlerini öğrenmek için sosyal ağları aktif olarak kullandıklarını belirtiyor.

Eugene Kaspersky oğlu Ivan’ın Rus sosyal paylaşım sitesi VKontakte’de yer alan bilgilerinin suçlular tarafından kolayca elde edilebildiğini ve suçluların Ivan’ın hareketlerini izleyip, güncellemelerini takip ederek kişisel güvenlik seviyesini tahmin etmelerinin işlerini kolaylaştırdığını söylüyor. (Vkontakte, Facebook ile aynı yaklaşıma sahip bir sosyal paylaşım sitesi ve 100 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Bilgisayar kullanıcılarının; üyelerin profillerine, postalarına, notlarına ve resimlerine ulaşmalarını sağlıyor.)

Bu nedenle Eugene Kaspersky yaptığını bir hata olarak görüyor ve şöyle söylüyor: “Ivan’a sosyal ağlarda kişisel bilgilerini nasıl paylaşması veya paylaşmaması gerektiğini söylemeyerek hata yaptım. Siz de aynı hatayı yapmayın ve çocuğunuzu istenmeyen durumlardan korumak için bir an önce harekete geçin. Bilgisayar güvenliğine karşı olan tehlikelerin yanı sıra, sosyal ağlar da aslında fiziksel bir güvenlik tehlikesi.”

Sosyal ağların kişisel iletişime yeni bir bakış açısı getirdiğini belirten Eugene Kaspersky “İnsanlar olabildiğince açıklar ve fikirlerini paylaşırken kendilerini rahat hissediyorlar. Aynı zamanda iş arkadaşlarının özel hayatlarının da bir parçası olmasına izin veriyorlar. Burada hiçbir art niyet görmüyorum ve aslında bu yaklaşım gelecekte insanların nasıl iletişim kuracaklarını ve hareket edeceklerini gösteriyor.”

Insidefacebook.com’a göre Facebook kullanıcılarının %46.4’ü 25 yaş altı, %20.6’sı ise 17 yaşın altında. Onlu yaşlardaki gençler ve genç erişkinler ağ kurma konusunda oldukça istekliler ve gereğinden fazla bilgiyi sonuçlarını dikkate almadan paylaşıyorlar. Zayıf güvenlik ayarları, kişisel bilgilerin iyi niyetli olmayan kişilerin eline geçmesine neden oluyor. OnGuard Online’a göre ise 16-24 yaş aralığındaki gençler sosyal ağlarda bilgilerini paylaştıkları kişilerin kim olduklarını bile bilmiyorlar.

Eugene Kaspersky’ye göre unutulmaması gereken bir diğer konu ise bilgisayar kullanıcılarının internete postaladıkları her şeyin, internette sonsuza kadar kalacak olması. Eugene Kaspersky “İleride, çocuklarımız sosyal ağda paylaştıkları bilgilerden pişmanlık duyabilirler. Paylaştıkları her şey, ilerideki kariyerlerini, sosyal statülerini, ilişkilerini zedeleyebilir ve şantaj için kullanılabilir” diyor.

Tüm bu sebeplerden ötürü kullanıcıların iki yönlü hareket etmesini tavsiye eden Eugene Kaspersky bunları şöyle sıralıyor:

“İlk olarak sosyal ağlar, yaş bağlantılı özelliklerini kontrolsüz bir şekilde kişisel bilgi sunmaktan kaynaklanan riskleri minimuma indirmek için sunmalılar. Kısıtlı kullanıcı profilleri, aile kontrolü ve spesifik güvenlik ve görünüm ayarları gibi… Ailelerin kendi hesaplarının altında çocuklarına özel profil ayarı yapma fikri çok güzel. Bunlara ek olarak, aileler güvenlik yazılımı altında kanıtlanmış ve izlenen profillere ulaşmaya izin veren aile kontrol özelliklerini kullanabilirler.

İkinci olarak çocuklara sosyal ağlarla ilgili gelebilecek tehditlerin anlatılması gerekiyor. Bu nedenle OnGuardOnline’ın “8-12 yaş arası ve gençler için güvenlik ipuçları” arayan ailelere (http://www.onguardonline.gov/topics/social-networking-sites.aspx) okumalarını tavsiye ediyorum. Aynı zamanda sosyal ağların güvenliği konusu da orta öğretimin bir parçası haline gelmeli.”

Eugene Kaspersky, Kaspersky Lab’de düzenli olarak 10’lu yaşlardaki gençlere ve genç erişkinlere halka açık eğitim verdiklerini belirtiyor ve okul sistemlerine bilgi güvenliğini dahil etmek adına sürekli çalıştıklarını ifade ediyor.

Kaspersky Lab’in Kaspersky Academy adlı kar amacı gütmeyen eğitim programı gençleri bu konuda eğitmeyi amaçlıyor (http://www.kasperskyacademy.com/en/). Kaspersky Lab’ın kurumsal amacının bir parçası olarak yıllar önce kurulan Kaspersky Academy tüm üniversite ve okullara açık.

Eugene Kaspersky “İster beğenin ister beğenmeyin sosyal ağlar hayatımızda şu anda hiçbir yere gitmiyor. Sosyal ağların faydalarının tadını çıkaralım, tabi ki getireceği tehditleri göz ardı etmeyerek. Sosyal ağların risklerini çocuklarımız için minimuma indirmeli ve telafi edilemez risklerden kaçınmalıyız” diyen Eugene Kaspersky ebeveynleri, çocuklarını sosyal ağlardaki güvenlik konusunda uyarmaları gerektiğini vurguluyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Güvenlik ve kullanılabilirlik her zaman iyi ve dengeli anlaşmanın bir parçası olmuştur. Liberal bir yaklaşım istenmeyen sürprizler doğurabilir. Çocuklarımızın her yaptığını kontrol etmek onların özeline de saygısızlık etmek olacağından, aileler konu hakkında çözüm bulmalılar, çünkü belli bir tarifin herkesin çocuğuna uymasını bekleyemeyiz.”