Kişisel asistanlar, cebimizdeki şirin robotlar gün geçtikçe gelişiyor. Herkes kendi robotunu hayata geçirip bu dünyadan kendine pay arıyor. Siri ile yürüyen Apple, Cortana ile yürüyen Microsoft, Vlingo, Braina, Maluuba… Türkiye’de benim yakından tanıyıp sevdiğim CEYD-A var. Örnekler giderek ve hızla çoğalıyor.
Geçtiğimiz günlerde Saruzeen isimli bir güzel kızımız çıktı karşımıza. Robot ve Türk yapımı… Söylediklerine göre interaktifmiş, dans ediyormuş, soru cevaplıyormuş ve giderek gelişiyormuş. Daha fazla bilgiye www.saruzeen.com adresinden ulaşmak mümkün.
Ama benim daha çok ilgimi çeken bültende geçen kendi bestelerini yapabilen robot yaklaşımı. Çok şaşırtıcı. İnternet sitesine gidince gerçekten de enteresan bestelerle karşılaşıyorsunuz. Bunları Saruzeen’in yaptığını söylüyorlar. Aksini kanıtlanabilir olmadığı sürece doğru olduğunu kabul ederim ben. Haber kaynaklarına daima güvenirim.
Bunun gerçekten nasıl beste yapabildiği sorusuna şirketten şöyle bir cevap geldi:
“1999 yılından beri yapay zeka sistemiyle uğraşıyoruz. Bu proje, klasik piyano ve armoni kontrpuan uzmanı, üç boyutlu animasyon ve yapay zeka yazılımını da birleştiren bir ekip tarafından hayata geçirildi. Bu ekip, notaların birbirleriyle olabilecek tüm kombinasyonlarını yazılımın içine yükledi. Biz, yapay zeka yazılımının çıkarttığı ana temaları orkestrasyonunu yaparak şarkı haline getiriyoruz. Bu tıpkı nota bilgisi olmayan fakat müziğe kabiliyeti olup ağzı ile beste yapan birçok ünlü şarkıcının yaptıkları ana formları profesyonel bir aranjöre verip şarkı haline getirmesi gibi. Elbette kullandığımız yapay zeka yazılımında her seferinde mükemmel sonuçlar almıyoruz. Birçok denemenin ardından bu kombinasyonlar bazen mükemmel bir form yaratabiliyor. Bunu yakaladığımızda bu formun düzenlemesini de şu şekilde yapıyoruz; örneğin yapay zeka yarattığı formun içinde pes notalardan oluşan notaları otomatik olarak kodlayıp bas gitar sesini yüklemektedir. Daha sonra oluşan bu müziği, yani ses dalgasını, özel bir yazılım ile tekrar animasyon karaktere yüklemekteyiz. Bu yazılım sayesinde animasyon ses dalgasını algıladığında senkronize hareket etmektedir.”
Böyle baktığımızda, müziğin bir matematiği olduğunu aklımıza getirdiğimizde yapılabilir gibi geliyor bana. Ama bilgisayarın beste gibi insana çok özgü bir şeyi ele geçirmesi bana bir yandan şaşırtıcı bir yandan korkutucu geldi.
Saruzeen henüz bir Siri ya da Cortana değil. Daha gidecek çok yolu var. Ama bu beste yapma olayı ileri taşınabilirse Siri ve Cortana bir Saruzeen olmaya çalışabilir…
ÖNEMLİ NOT: Genelde yazılara gelen yorumları eksiksiz olarak onaylarım. Ancak aynı IP üstünden farklı isim ve mail adresleriyle gelen yorumları onaylamıyorum. Bilgilerinize sunarım…